Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Policajný viceprezident mal vybaviť pirátovi vodičák!

Stanislav Jankovič
Stanislav Jankovič

BRATISLAVA - Bývalý viceprezident Stanislav Jankovič je obvinený, informuje dnešné Sme. Vlani v júni údajne v rozpore so zákonom vybavil vodičský preukaz pre podnikateľa Jána Božíka.

Tomu ho zadržali po výraznom prekročení rýchlosti na rýchlostnej ceste R1. V súčasnosti je Jankovič poslanecký asistent exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo Smeru. Inšpekcia ministerstva vnútra bývalého policajného viceprezidenta na pokyn vojenskej prokuratúry obvinila zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Božík prekročil rýchlosť na ceste R1 medzi Nitrou a Žiarom nad Hronom o takmer šesťdesiat kilometrov za hodinu. Policajti zo špeciálneho oddelenia to namerali a zastavili ho. Chceli mu dať pokutu 400 eur. Božík vzápätí zavolal Jankovičovi a pokutu odmietol zaplatiť. Policajti mu teda zadržali vodičský preukaz. Telefonát medzi nimi práve v tom čase je zadokumentovaný aj vo výpise telefonických hovorov.

Jankovič nasledujúci deň podľa prokuratúry zatelefonoval okresnému policajnému riaditeľovi v Žiari nad Hronom. Spýtal sa ho, či majú Božíkov vodičák a prikázať, nech dokument neposielajú na dopravný inšpektorát, čo je bežný postup, ale že ho príde vyzdvihnúť. Odôvodnil to tým, že policajti nezadokumentovali priestupok správne. Na parkovisku pred riaditeľstvom preukaz prebral a odovzdal riaditeľovi nové dokumenty o priestupkoch z toho dňa. Božíkov priestupok tam nebol. Proti viceprezidentovi svedčia všetci policajti, ktorí v prípade vystupujú: od členov hliadky až po okresného riaditeľa. Usvedčujú ho údajne aj výpisy z telefonických hovorov. Jankovič aj Božík na výsluchu pred vyšetrovateľom odmietli vypovedať.

Jankovič v polícii zodpovedal za dopravu a boj proti cestným pirátom. O tom, že by bol obvinený, nevedel. „Urobím okolo toho veľký cirkus,“ reagoval na to, že médiá o tom vedia skôr ako on. Inšpekcia sa mu obvinenie pokúša doručiť od januára, ale nepodarilo sa jej to. K skutku sa Jankovič odmietol vyjadriť. Nepoviem vám nič, povedal pre Sme aj Božík, podľa obchodného registra podnikateľ v drevospracujúcom priemysle. O tom, v akom sú vzťahu, nechcel ani jeden z nich hovoriť.

Jankovič ako asistent Kaliňáka berie odmenu jedno euro mesačne. Kaliňák ho má ako experta na dopravu. Prípad považuje za súboj medzi policajtmi po tom, čo majú horšie výsledky ako Jankovič. Na to, či sa svojho asistenta na skutok opýta, povedal, že keď bude mať možnosť sa s ním stretnúť, tak sa ho opýta. V minulosti obvinili aj policajného prezidenta Jána Piptu či viceprezidenta Ľudovíta Zapletaja. Odsúdený nebol ani jeden.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu