Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hungarofóbia porazila zdravý rozum, reaguje SMK

József Berényi
József Berényi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nacionalizmus, populizmus a hungarofóbia dnes v parlamente porazili zdravý rozum a koaličnú súdržnosť, vyhlásil predseda mimoparlamentnej SMK József Berényi.

„Táto koalícia aj naďalej funguje s nejasnými pravidlami,“ reagoval Berényi na dnešné hlasovanie o novelách a pozmeňovacom návrhu zákona o štátnom občianstve.

SMK berie na vedomie, že SaS vylúčila zo svojho poslaneckého klubu Igora Matoviča. „Ale nevidíme veľký rozdiel, keď človek hlasuje s opozíciou za ich návrh, alebo pozbiera hlasy opozície a zároveň prostredníctvom opozície presadí svoj návrh,“ dodal Berényi a kladie si otázku, prečo vylúčili Matoviča a zvyšok skupiny Obyčajných ľudí zostal v klube.

„Pre nás je otázne, čo bude ďalej s pánom Procházkom, ktorý je zároveň predsedom ústavnoprávneho výboru a taktiež hlasoval s opozíciou,“ čo označil za „flagrantné porušenie Koaličnej zmluvy“ zo strany Radoslava Procházku.

SMK upozorňuje aj na to, že jeden poslanec klubu strany Most-Híd Igor Sidor chýbal pri hlasovaní o návrhu novely poslancov za Smer-SD. „Pred piatimi minútami pred týmto hlasovaním ešte bol prítomný pri hlasovaní o návrhu pána Matoviča a po piatich minútach nebol prítomný, resp. nehlasoval,“ vysvetľoval Berényi.

Podľa neho nehlasoval spolu s poslancom Stanislavom Kubánkom zo Smeru-SD, ktorý pochádza z Košíc tak, ako Sidor. „Možno, že to je len náhoda,“ poznamenal Berényi.

Pre SMK je podľa neho otázne, ako bude vyriešený návrat poslancov strany Most-Híd do parlamentných lavíc, či im bude stačiť vyhlásenie premiérky Ivety Radičovej alebo sa podpíše nová Koaličná zmluva. „Je veľmi ťažké sa vrátiť do parlamentu so vztýčenou hlavou,“ povedal Berényi. Podľa neho sa ukázalo, že niektorí poslanci ich neberú vážne.

Berényi dnes informoval, že ešte nemá maďarské občianstvo, o ktoré požiadal v januári. K žiadosti dopĺňal ešte niektoré dokumenty, celý proces ešte niekoľko mesiacov potrvá. Berényi sa však rozhodol, že už nebude o tejto záležitosti poskytovať informácie. „Vládna koalícia prisľúbila, že prijme zákon, ktorý umožňuje, aby sme mohli mať my, občania maďarskej národnosti, v Slovenskej republike aj občianstvo iného štátu. Vládna koalícia takýto sľub nesplnila, takže môj prístup je taký, že potom ani ja nebudem informovať o osude mojej žiadosti,“ dodal.

Slovenskí štátni príslušníci, ktorí získajú cudzí pas, budú naďalej strácať slovenské občianstvo. Parlament dnes neschválili ani jednu z troch noviel týkajúcich sa dvojakého občianstva, v platnosti tak zostáva súčasný právny stav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu