Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič: Neprešiel chorý koaličný, zostal chorý Ficov zákon

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Koaličná úprava dvojakého občianstva neprešla. Poslanec Igor Matovič tvrdí, že zabránil prijatiu chorého koaličného zákon o štátnom občianstve.

"Zostal platiť Ficov zákon, ktorý je rovnako chorý ako Orbánov, ale zabránili sme tomu, aby sa prijal chorý koaličný zákon. Neposunuli sme to z extrému do extrému," vysvetlil.

Rokovania sa podľa neho teraz vrátili do bodu nula."Máme čistý stôl a môžme sa začať znovu baviť. Východisko, s ktorým prídeme na rokovanie, je to, čo sme presadili tým pozmeňovákom. Toto riešenie sa nám zdá ideálne, budeme sa snažiť presvedčiť koalíciu," avizoval.

Ideálom by podľa neho bola dohoda celej koalície a nebodaj aj s opozíciou. "Som presvedčený, že do rokovaní pôjdeme s chladnou hlavou a dokážeme nájsť rozumné stanovisko," povedal. Formu diskusií však necháva na lídrovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi, ktorý najviac namietal proti Matovičovmu pozmeňovaciemu návrhu.

"Je na ťahu," odkázal Bugárovi. Zároveň uistil, že je stále koaličným poslancom, ktorý má svoj názor a pri niektorých návrhoch zákonov nie je ochotný vytvoriť priestor nejakej rozpínavosti v hlave Viktora Orbána. Práve Bugár zdôraznil, že ak Matovič presadí svoj návrh s podporou opozície, čo sa napokon stalo, bude ho považovať za opozičného poslanca.

Matovič krátko pred hlasovaním na brífingu vyhlásil, že Obyčajní ľudia nepodporia konkurenčnú novelu zákona o štátnom občianstve z dielne Smer-SD. On sám za ňu napokon zahlasoval. Údajne to myslel tak, že on to podporí a ostatní nie. "Úplne ideálna slobodná voľba. Chceli sme urobiť gesto, že nezneužijeme moc prehlasovať koalíciu, ale že to vrátime do bodu nula," dodal.

Dnešné hlasovania, keď neprešla koaličná úprava dvojakého občianstva, považuje predseda Smeru-SD Robert Fico za veľké slovenské víťazstvo. „Nie opozičné. Ale slovenské,“ vyhlásil. To, čo sa udialo v parlamente považuje za úspech, pretože je tu určitá sila poslancov aj z opozície a časť z koalície, ktorí majú záujem postaviť bariéru Orbánovej politike.

Súčasne však tvrdo kritizoval premiérku a šéfa diplomacie. „Mňa však veľmi mrzí to, aký postoj k situácii zaujala Iveta Radičová a Mikuláš Dzurinda, ktorí absolútne ustupujú. Keby sme dali na týchto dvoch ľudí, tak Slovensko dnes je v oslabenej pozícii. Smer-SD je pripravený opäť podporiť podobné zákony a ak vznikne zhoda na doplnení existujúceho zákona, Smer-SD bude hlasovať,“ vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu