Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matoviča vyhodili z poslaneckého klubu SaS

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanca Igora Matoviča dnes vylúčili z klubu SaS. Na tlačovej konferencii to oznámil líder strany Richard Sulík.

Matovič sa tak stane ďalším nezávislým poslancom. Dôvodom bolo jeho hlasovanie o pozmeňujúcom návrhu ku koaličnej novele zákona o štátnom občianstve spoločne s opozíciou. To malo za následok stiahnutie novely.

Spolu s Matovičom hlasovali aj jeho traja kolegovia z hnutia Obyčajní ľudia, tí však v poslaneckom klube SaS zostávajú.

„Človek, ktorý hlasuje so Smerom v takejto dôležitej veci, si myslíme, že nepatrí do nášho klubu. Ja osobne som dal návrh a som rád, že klub sa k tomu priklonil a pán Matovič je teraz nezávislý poslanec,“ vysvetlil Sulík. Pripomenul, že zákon o občianstve bol na stole niekoľko mesiacov a Obyčajní ľudia svoje výhrady formulovali len dva týždne pred rozhodujúcou schôdzou parlamentu.

„Statočne sme to znášali, ale všetko má niekedy svoj koniec,“ dodal. Súčasne vyjadril pochopenie pre rozhodnutie Mosta-Híd nehlasovať v parlamente za zákony, kým sa situácia v koalícii nevyjasní. "Chápem, že je to pre nich dôležité," uviedol.

Zásadovosť je podľa Sulíka dôležitá a je lepšie, ak bude mať klub o jedného člena menej, než mať v ňom človeka, ktorý hlasoval v príkrom rozpore s koaličnou dohodou. „Sme klub slušných a čistých ľudí a zdieľame s Igorom Matovičom názor, že pán Fico je vagabund. Keď Igor Matovič nemá problém s ním hlasovať, tak je to jeho rozhodnutie. My máme problém s ním hlasovať a my máme aj problém, aby človek, ktorý nemá takýto problém, medzi nami bol,“ zdôvodnil Sulík.

Či bude naďalej koalíciu podporovať je podľa Sulíka otázka predovšetkým na samotného Matoviča. Sulík sa nazdáva, že na ostatných členov Obyčajných ľudí sa naďalej vzťahuje záväzok, podľa ktorého vrátia poslanecký mandát, ak z klubu vystúpia. Keďže Matoviča vylúčili, táto dohoda sa ho netýka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu