Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bugár o koalícii: Toto je začiatok konca

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koalícia nemôže fungovať tak, že jej členovia spochybňujú body programového vyhlásenia vlády. "Toto je začiatok konca," vyhlásil šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Reagoval tak na dianie okolo koaličnej novely zákona o štátnom občianstve. O začiatku konca vládnej koalície však hovoril aj koncom minulého roka pri neúspešnej voľbe generálneho prokurátora.

„Nemáme inú možnosť, stiahneme návrh zákona s tým, že tým pádom budeme považovať pána Matoviča za opozičného poslanca,“ povedal v stredu Bugár novinárom po stretnutí koaličných lídrov. Bugár sa nazdáva, že spoločné hlasovanie koaličných a opozičných poslancov by bol príliš vážny precedens.

„Hocikedy hociktorý poslanec sa odvolá na tento precedens a povie, ja som sa takto rozhodol. To je nebezpečné pre koalíciu,“ argumentoval Bugár. Ak Matovič nechápe, že spoločné vládnutie znamená aj veľké množstvo kompromisov a zodpovednosť, podľa Bugára nepatrí do politiky. Ak by mal predseda Mosta-Híd v klube podobného poslanca, ako je Matovič, vážne by si s ním pohovoril, toto je však záležitosť klubu SaS.

„Takýto poslanec je nezodpovedný a by som s nim mal veľmi vážny rozhovor o tom, že ja si neželám takého poslanca v klube,“ podotkol. Problém vidí Bugár aj pri poslancovi KDH Radoslavovi Procházkovi, ktorý deklaruje podporu Matovičovmu návrhu. Procházka sa nazdáva, že deklaratórne vyhlásenie o neúčinnosti cudzieho zákona nemá žiaden vplyv a v slovenskej legislatíve nemá čo hľadať. „Kádéhákom tiež tvrdíme, že (...) by mali určitým spôsobom vysvetliť pánovi Procházkovi, ako sa vládne,“ poznamenal. Pre Matoviča je problém občianstva je natoľko principiálny, že pri ňom neustúpi.

„Ak ma niekto bude nútiť hlasovať proti svojmu svedomiu, tak z koalície vystupujem. Pre mňa je to základná otázka. Potom by som bol nezávislý poslanec,“ tvrdí. Matovič nástojí na tom, aby aj upravený zákon viedol k strate slovenského občianstva pri získaní cudzieho. Výnimkou majú byť ľudia, ktorí v cudzine aspoň rok žili, pracovali, podnikali, študovali alebo sú odtiaľ ich blízki príbuzní.

Most-Híd chce úplné uvoľnenie režimu s tým, že Slovensko nebude uznávať nadobudnutie cudzieho občianstva, ak sa tak stane v rozpore s medzinárodným právom. Líder Obyčajných ľudí novinárom povedal, že koalícia bola blízko definitívnej dohody.

„Dostal som takú ponuku, že keď tam pridáme jeden odstavec, tak je možné, že by nám to koalícia podporila. Nakoniec s tým nesúhlasil Most-Híd. Politika zvíťazila,“ popísal situáciu Matovič. Napriek tomu si myslí, že situácia sa zlepšuje a napokon sa vyrieši. „Určite sa to posunulo k lepšiemu - jeden Otčenáš, jeden Zdravas a bude to v poriadku,“ navrhol riešenie koaličnej krízy. Podľa Bugára bol Matovičov návrh o stiahnutí novely z rokovania, čo by však nič neriešilo.

„Čo to rieši? O dva mesiace bude taký istý zákon s takým istým problémom Bugár odmietol spájanie hlasovanie o občianstve s voľbou generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska. „Neviem, ktorý egreš vypúšťa takéto informácie. (...) My budeme hlasovať tak ako sme sa dohodli - za pani Zemkovú,“ zakončil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu