Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poslanci prelomili prezidentovo veto, povinná angličtina bude

Schôdza NR SR
Schôdza NR SR

BRATISLAVA - Povinná angličtina v školách predsa len bude. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní poslanci, ktorí opätovne schválili prezidentom Ivanom Gašparovičom vrátenú novelu školského zákona z dielne ministerstva školstva.

Nestotožnili sa s jeho pripomienkou, že zavedenie povinnej angličtiny nie je dobrý krok a žiak by si mal sám vybrať ľubovoľný cudzí jazyk. Angličtina sa na školách povinne bude vyučovať od septembra, no zákon neurčuje, od ktorého ročníka. Maturitu z angličtiny norma neprikazuje.

Novela školského zákona, ktorá bude účinná od 1. marca, tiež ruší polročné vysvedčenia. Žiaci ich už nedostanú celoplošne, možno však písomne požiadať o výpis. Vysvedčenie ako verejná listina má podľa rezortu význam, ak sa potrebuje žiak preukázať svojimi výsledkami pri prestupe na inú školu, prijímaní na inú školu alebo do zamestnania. V praktickom živote sa polročné vysvedčenie využíva len minimálne.

Novela zavádza tiež prepisovanie existujúcich a vydávanie nových učebníc v Braillovom písme a obsahuje ustanovenie, podľa ktorého bude ministerstvo školstva povinné zverejňovať termíny školských prázdnin na tri roky dopredu. Rezort školstva na svojej internetovej stránke už v súčasnosti prázdniny na tri roky dopredu zverejnil. Ministerstvo tvrdí, že týmto krokom vychádza v ústrety dopravcom a podnikateľským subjektom, najmä v oblasti cestovného ruchu. Termíny prázdnin im majú pomôcť pri tvorbe cestovných poriadkov a príprave sezónnych pobytov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu