Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezident vymenoval 111 profesorov, ich počet sa mu nepozdával

Prezident menoval nových profesorov
Prezident menoval nových profesorov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské vysoké školy majú oddnes 111 nových profesorov, z toho 31 žien. V bratislavskej historickej budove národnej rady ich dnes vymenoval prezident Ivan Gašparovič. Medzi čerstvými profesormi sú napríklad bývalý hlavný hygienik Ivan Rovný (verejné zdravotníctvo) či Jozef Mikloško (sociálna práca) z organizácie Úsmev ako dar.

Špecializácie nových profesorov sú rôznorodé. Od humanitných až po prírodné vedy. Medzi inými je nových deväť profesorov v odbore ošetrovateľstvo a 13 v odbore sociálna práca. Profesori však boli menovaní aj v odboroch ako je napríklad: ekonometria a operačný výskum, motorové vozidlá, koľajové vozidlá, lode a lietadlá, ochrana osôb a majetku, športová kinantropológia.

Naposledy menoval prezident vlani v júni 54 profesorov, z toho 24 žien. Počas svojho funkčného obdobia od roku 2004 vymenoval vyše 700 profesorov.

Prezident menovanie posunul o týždeň pre výhrady voči počtu profesorov, ako aj kritériám na ich menovanie. Do budúcnosti žiada zásadné zmeny. Na stretnutí s ministrom školstva Eugenom Jurzycom (SDKÚ-DS), predsedom Akreditačnej komisie Ľuborom Fišerom a prezidentom Slovenskej rektorskej komisie Liborom Vozárom 17. januára sa dohodli, že Akreditačná komisia začína až do odvolania overovať návrhy vedeckých rád vysokých škôl na profesorov.

Prezident na tomto stretnutí tiež konštatoval, že mu okrem iného prekáža, že musí za profesorov menovať ľudí, ktorí získali profesúru z iného vedného odboru, než v akom pôsobia. Naznačil tiež, že problematické sú súkromné školy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu