Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Protimaďarské video rozpútalo nenávisť

V klipe sa to len tak hmýrilo protimaďarskými heslami. Zobraziť galériu (3)
V klipe sa to len tak hmýrilo protimaďarskými heslami.

BRATISLAVA - Nechutný videoklip, v ktorom hlavná pointa pozostáva z pálenia maďarskej zástavy, rozpútal najnovšie vášne medzi Maďarmi a Slovákmi. Protimaďarský klip totiž údajne nakrútil 21-ročný Slovák a vystupujú v ňom štyria mladí ľudia. Celá scéna graduje práve pálením štátnej vlajky a vykrikovaním protimaďarských hesiel. Maďarská strana už požiadala Slovensko o oficiálne stanovisko, slovenská polícia je však bezradná. Video včera akoby zmizlo z povrchu zemského...

Protimaďarský videoklip sa na internete údajne objavil koncom júla. Po pár dňoch ho objavili maďarskí novinári a tí v maďarských médiách rozpútali „vojnu“. Zvýšenú pozornosť venovali videoklipu od pondelka nielen miestne televízie, kde sa zmienka o ňom stala hlavnou aktualitou dňa, ale včera o ňom vo veľkom informovali aj noviny.

Videonahrávka sa pritom objavila na obľúbenej webovej stránke www.youtube.sk, ktorú denne navštívia tisícky ľudí. Ako informoval jeden z maďarských spravodajských serverov, na inkriminovanom videozázname pravdepodobne slovenskí nacionalisti vyjadrujú nenávisť voči Maďarom pálením maďarskej štátnej vlajky, pričom v pozadí počuť protimaďarské heslá.

Klip s dĺžkou 86 sekúnd sa začína zlou angličtinou mladíkov, ktorí chrlia formulky ako: „Welcome in Slovakia - is beautifully - Slovakia is our - we never not to be Hungary - Slovakia is heart Europe!!!“ (Vitajte na Slovensku, je krásne, nikdy nebudeme Maďarskom, Slovensko je srdcom Európy!). Na pozadí metalovej hudby vzápätí vidíme krásne zábery slovenskej prírody.

Po 25 sekundách sa zrazu celá „poézia“ vytráca a nasleduje večerná akcia. Štyria mladí ľudia v lyžiarskych maskách stoja pred vatrou, v rukách držia slovenskú a maďarskú vlajku. Nato jeden z nich zoberie fakľu a vypáli ňou dieru do maďarskej vlajky. Tá vzápätí končí v plameňoch. Do toho počuť vyjadrenie: „To sú naši nepriatelia a my ich zničíme, aby sa na našom území nezdržiavali ani sekundu. Takto skončí každý Maďar!“

Ako uvádza server Index, ku klipu na internete sa hlási 21-ročný Slovák, ktorý vystupuje pod prezývkou WerwolfSSlovakia. Podľa rovnakého zdroja ide zrejme o osobu, ktorá sa hlási k nacistickej ideológii, keďže dva ďalšie videoprodukty z jej dielne majú protirómsky charakter a dopĺňa ich hudba skinhedov.

Maďarská strana podnikla okamžité diplomatické kroky a v pondelok už požiadala slovenskú stranu o oficiálne vyjadrenie. Tá včera celú videonahrávku nekompromisne odsúdila, avšak taktiež pripomenula, že považuje za trochu neprimerané, aby sa každý prečin jednotlivcov musel riešiť na vládnej úrovni. Za takýto trestný čin hrozia páchateľom tri roky väzenia.


Čo na to slovenská polícia?
Slovenská polícia včera celý deň pracovala na tom, aby inkriminované video získala, keďže prístup k nemu bol zablokovaný. Videom navyše nedisponovala ani väčšina maďarských médií, ktorá o ňom informovala. Podvečer sa šokujúce zábery podarilo získať televízii Markíza. Slovenská polícia teraz musí preskúmať, či bola naplnená podstata trestného činu. Skupina WerwolfSSlovakia, pod ktorej prezývkou sa autor klipu uviedol, je slovenskej polícii známa. V jej prípade sa vyšetrujú aj ďalšie veci vzhľadom na extrémizmus. Policajné zdroje odhadujú počet neofašistov a podobných extrémistov na 4000.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu