Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Protimaďarský videoklip sa stal medzištátnym problémom

BRATISLAVA - Internetový videoklip znevažujúci maďarské štátne symboly sa stal dnes popoludní hlavnou témou rozhovoru riaditeľa sekcie pre európske záležitosti Ministerstva zahraničných vecí (MZV) Slovenskej republiky Jána Voderadského s veľvyslancom Maďarskej republiky (MR) v SR Csabom Györffym.

Slovenská strana na stretnutí reagovala na znepokojenie, ktoré maďarská strana vyjadrila v pondelok, a znevažujúci videozáznam odsúdila. Videoklip cirkuloval na internetovej sieti niekoľko dní. Pravdepodobne slovenskí nacionalisti v ňom vyjadrujú nenávisť voči Maďarom pálením maďarskej vlajky a protimaďarskými heslami.

Rezort zahraničia SR dôrazne odsudzuje všetky kroky, ktoré neprospievajú dobrým vzťahom medzi Slovenskom a Maďarskom, uvádza sa v oficiálnom stanovisku MZV SR. Medzi ne MZV zaraďuje aj hanobenie, či zneužívanie štátnych symbolov. Opakovane zdôrazňuje, že vláda SR kategoricky odmieta všetky formy rasizmu, netolerancie, xenofóbie, agresívneho nacionalizmu a extrémizmu. Takto odsudzujúco bude vláda SR reagovať aj v budúcnosti. MZV SR požiada kompetentné orgány, aby prešetrili celú záležitosť. MZV SR je však súčasne prekvapené tým, že maďarská vláda tento odsúdeniahodný čin osôb, ktoré umiestnili amatérsky videozáznam na málo známy server registrovaný v USA, opäť zdvihla až na úroveň medzištátnych vzťahov.

MZV SR považuje za neprimerané, aby každý podobný čin nezodpovedných jednotlivcov viedol k intervenciám na vládnej úrovni. Tým by sa podľa názoru rezortu zahraničia SR len vytvárala atmosféra neustáleho napätia. Spoločne s ďalšími krokmi voči SR a to aj v medzinárodnom kontexte, na ktoré v poslednom období k znepokojeniu nášho MZV vyzývajú predstavitelia širšieho politického spektra v Maďarsku, by takýto postup vládnych miest MR mohol vyvolať dojem, že ide o cieľavedomú nátlakovú kampaň namierenú proti SR. Tá by v konečnom dôsledku mohla viesť k poškodeniu vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom, končí sa stanovisko Ministerstva zahraničných vecí SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu