Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Firma Detox si požiare stále nevie vysvetliť

Pri štvrtkovom požiari v sklade firmy Detox v Rimavskej Sobote zhorelo zhruba 44 kubických metrov horľavých látok.
Pri štvrtkovom požiari v sklade firmy Detox v Rimavskej Sobote zhorelo zhruba 44 kubických metrov horľavých látok.

BANSKÁ BYSTRICA - Vedenie spoločnosti Detox Banská Bystrica si stále nevie vysvetliť tri požiare vo svojich priestoroch v Bratislave-Petržalke, Rimavskej Sobote a Banskej Bystrici v krátkom čase. Jej konateľ Lórant Vojček na dnešnej tlačovej besede dôrazne odmietol dohady o možnom vlastnom prospechu spoločnosti z požiarov.

"Nemali sme odpady, ktorých by sme sa nevedeli zbaviť," zdôraznil Vojček s tým, že počas 14 rokov existencie spoločnosti Detox sa takáto mimoriadna udalosť ešte nevyskytla. Pripomenul, že zodpovedným orgánom bezodkladne poskytli kompletný zoznam látok, ktoré sa počas požiaru nachádzali v rimavskosobotskom sklade, rovnako ako v prípade požiaru v Petržalke. "Hustý čierny dym, ktorý stúpal z miesta požiaru, nebol priamo závislý od uskladnených látok. Treba si uvedomiť, že všetky horľaviny boli uložené v špeciálnych plastových kontajneroch. V objekte zhorela aj izolácia, elektrorozvody a podlahy, ktoré sú pri horení zdrojom čierneho dymu," dodal Vojček.

Spoločnosť Detox plánuje čo najskôr prevádzku zariadení na spracovanie odpadu v Rimavskej Sobote obnoviť. Požiadala už technickú inšpekciu o ich zhodnotenie a obnovenie osvedčenia, hoci spracovateľské linky požiar priamo nezasiahol. "Chceme obnoviť dôveru našich zamestnancov aj zákazníkov," uviedol Vojček. Podľa neho by spracovanie odpadových olejov mohli obnoviť do dvoch-troch týždňov. Spracovanie rozpúšťadiel bude možné obnoviť o šesť až deväť mesiacov po postavení nového skladu. Budovu, ktorú poškodil požiar budú asanovať.

Pri štvrtkovom požiari v sklade firmy Detox v Rimavskej Sobote zhorelo zhruba 44 kubických metrov horľavých látok. Vyše polovicu z toho tvoril toluén, zastúpené boli aj zmes organických rozpúšťadiel, metanol, acetón, xylén, etylacetát či butylacetát.
Príčiny vzniku požiarov v Rimavskej Sobote a Bratislave sa stále vyšetrujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu