Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri požiari v sklade Detoxu v Rimavskej Sobote hrozil únik jedov

Požiar v Rimavskej Sobote v sklade firmy Detox, ktorá sa zameriava na likvidáciu odpadov, vznikol z doposiaľ nezistených príčin. Zobraziť galériu (4)
Požiar v Rimavskej Sobote v sklade firmy Detox, ktorá sa zameriava na likvidáciu odpadov, vznikol z doposiaľ nezistených príčin.

BANSKÁ BYSTRICA - Pri požiari v sklade firmy Detox v Rimavskej Sobote minulý týždeň vo štvrtok hrozil únik jedovatých látok. Spoločnosť tu totiž skladovala okrem horľavých kvapalín vyše pol tony jedovatých látok, medzi inými aj pesticídy, kyanidy a kyselinu dusičnú. Novinárom to povedal krajský riaditeľ hasičov v Banskej Bystrici Milan Belo-Caban.

"Boli sme si vedomí nebezpečenstva, preto sme sa snažili rozšíreniu požiaru na sklad s jedmi zabrániť," povedal Caban. Sklad jedov firmy Detox bol v horiacej budove a od požiaru ho delila iba jedna stena.

Hasičom sa tiež podarilo zabrániť vznieteniu ďalších približne 37.000 litrov horľavín, ktoré tu firma skladovala ako hotové výrobky. Väčšiu časť z tohto množstva predstavoval acetón, toluén, technický benzín alebo riedidlá. Chemikálie hasiči zo zhoreniska vyniesli až po uhasení požiaru.

Podľa riaditeľa hasičov z Rimavskej Soboty Júliusa Beracka merania chemikov z civilnej ochrany ani samotných hasičov nebezpečné látky v ovzduší nepotvrdili. "Koncentrácie niektorých látok boli zvýšené iba v areáli bývalých strojární a nebezpečné bolo iba samotné požiarisko," spresnil Beracko.

Napriek negatívnym výsledkom chemických analýz museli všetci hasiči, ktorí boli pri požiari, absolvovať preventívnu prehliadku. "Výsledky budú známe tento týždeň," dodal krajský riaditeľ.

Požiar v Rimavskej Sobote v sklade firmy Detox, ktorá sa zameriava na likvidáciu odpadov, vznikol z doposiaľ nezistených príčin. Pri jeho hasení pomáhalo 14 vozidiel a 40 hasičov z piatich hasičských zborov. Priestor je doteraz uzavretý a policajní experti vyšetrujú príčiny a prípadný vplyv na životné prostredie. Rovnaký deň v Banskej Bystrici firme horel aj odpadový kontajner Detoxu na nákladnom aute. Uzavreté ešte nie je ani vyšetrovanie príčin požiaru v bratislavskom sklade firmy Detox z 18.júna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu