Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Langoš: Život obetoval boju s eštebákmi

Ján Langoš
Ján Langoš

BRATISLAVA - Šéf Ústavu pamäti národa Ján Langoš († 59) bol okrem iného ústrednou postavou ponovembrového ozdravovania spoločnosti. Bol známy zanietený nepriateľ komunistov a odhaľovač eštebáckych prisluhovačov...

Poznali sme sa viac ako štyridsať rokov, bol odo mňa mladší o týždeň. V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sme spolu chodili na strednú školu v Banskej Bystrici. Po revolúcii sme sa akoby opäť našli. Stretávali sme sa neďaleko bratislavského Justičného paláca, kde býval. Tam vodil svojho psa Haskyho. Tak zápalisto sme diskutovali o potrebe hľadania pravdy o komunistickom a fašistickom režime, že sa pri nás často pristavovali okoloidúci. Hovoril som s ním aj vo chvíli, keď mu starší pán na ulici daroval ochranný sprej, aby sa mohol brániť pred útočníkmi. Langoša totiž pred dvomi rokmi v Bratislave prepadli traja neznámi gauneri. Zbili ho a obrali o prsteň. Nepovažoval to za náhodu, ale za daň súperenia s eštebákmi. Pri spomínanom stretnutí mal Langoš v ruke spis, ktorý na mňa viedli eštebáci pri mojom preverovaní ako predstaviteľa študentskej pravice z jari 1968. Pýtal sa, či viem, čo dnes robí ten bývalý eštebák, ktorý založil môj spis.

V marci tohto roku som zas bol v pojednávacej sieni bratislavského súdu, kde Langoš ako šéf zastupoval Ústav pamäti národa. Túto funkciu vymenil za kreslo poslanca slovenského parlamentu približne pred tromi rokmi. „Ešte sme neprehrali ani jeden spor s človekom, ktorého evidovala ŠtB,“ poznamenal vtedy Langoš, ktorého včerajšia osudná cesta smerovala na súd do Košíc, opäť na pojednávanie v obdobnom spore. Ten však už Jano Langoš nevyhrá...


Zapletený do káuz a obvinení
Apríl 2006 - Návrh na odvolanie Langoša z funkcie šéfa Ústavu pamäti národa predložil poslanec Jozef Banáš (SDKÚ), ktorý vo zväzkoch ŠtB figuruje ako agent s krycím menom Lotos. Podľa Banáša totiž v čase voľby do funkcie Langoš zatajil, že nemal bezpečnostnú previerku.

Marec 2004 - V Bratislave na Hlbokej ulici zbili a okradli Langoša traja neznámi lúpežníci. Prišiel o prsteň a zranenia si vyžiadali lekárske ošetrenie.

Apríl 2003 - Pri nočnom prepadnutí Langošovej manželky Gabriely v Prahe dvojica prenasledovaných zlodejov odhodila jej kabelku do kríkov. Boli v nej 2 milióny korún!

August 1991 - Na letisku Mošnov pri Ostrave zasiahli ozbrojení príslušníci elitného útvaru rýchleho nasadenia proti údajným priekupníkom s červenou ortuťou. Po zámernej dezinformácii, že na letisku hľadali drogy, Langoš, ktorý bol federálnym ministrom vnútra, neskôr priznal, že sa hľadala červená ortuť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu