Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Vláda poškodeným klientom nebankových subjektov: Neodškodníme vás!

Dzurinda a spol. včera pracovali o dušu. Privatizovať však už nebudú.
Dzurinda a spol. včera pracovali o dušu. Privatizovať však už nebudú.

BRATISLAVA - Nesúhlasíme! Taký je postoj vlády k návrhu skupiny poslancov za HZDS, KSS a Smer čiastočne odškodniť vkladateľov skrachovaných nebankových subjektov. Došlo aj na privatizáciu. Tú vláda až do konca volebného obdobia zastavila. Naopak schválila návrh na zvýšenie výsluhových dôchodkov pre policajtov a vojakov.

Nesúhlas vlády s odškodnením klientov Horizontu Slovakia, B.M.G. Investu, Drukosu, BVD družstva, Autodrukosu, AGW Holdingu, AGW a Sporoinvestu vychádza zo stanoviska ministerstva financií, ktoré namieta, že nebankových subjektov bolo 49 a návrh sa týka len ôsmich z nich. „Išlo by o selektívne odškodnenie, čo nie je v súlade s Ústavou SR,“ tvrdí ministerstvo. Nepozdáva sa mu ani 3,6 miliardy Sk, ktoré chce opozícia na odškodnenie vyčleniť.

Vláda taktiež racionálne zhodnotila svoje možnosti, keď do júnových parlamentných volieb už nebude privatizovať. Rozhodnutie podľa ministra dopravy Pavla Prokopoviča (SDKÚ) znamená, že vláda nedokončí predaj nákladného železničného dopravcu ZSSK Cargo.

„Návrh na privatizáciu Carga nepredložím,“ povedal Prokopovič. Na svoje si prídu aj policajti a vojaci. Výsluhové dôchodky priznané pred 1. júlom 2002 by sa mali podľa vlády zvýšiť o 0,1 až 0,15 percenta za každý rok trvania služobného pomeru a o sumu do 1 000 korún. Vdovecké výsluhové dôchodky sa navrhujú zvýšiť o percento a o pevnú sumu 900 korún. Vláda nesúhlasila s návrhom novely zákona o priestupkoch, ktorý má zbaviť imunity členov parlamentu, ak sa dopustia priestupku pod vplyvom alkoholu. Podporu našiel aj návrh na trestnoprávnu zodpovednosť firiem a povinné zavedenie autosedačiek pre deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu