Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gašparovič vymenoval rektorov ôsmich vysokých škôl

Ivan Gašparovič vymenoval rektorov vysokých škôl Zobraziť galériu (10)
Ivan Gašparovič vymenoval rektorov vysokých škôl (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rektorov štyroch verejných, troch súkromných a jednej štátnej vysokej školy vymenoval dnes prezident Ivan Gašparovič.

„Vymenovanie do funkcie rektora je, podľa môjho názoru, najvyššie uznanie výchovno-vzdelávacích, organizátorských, vedeckých, ale aj ľudských, osobnostných daností a kvalít vysokoškolského pedagóga,“ povedal v príhovore prezident Gašparovič.

Vysokú školu medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove ďalšie štyri roky povedie Lev Bukovský, Akadémiu Policajného zboru v Bratislave Václav Krajník, Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, n. o. Vladimír Krčméry, Vysokú školu bezpečnostného manažérstva v Košiciach Marián Mesároš.

Na čelo Univerzity Komenského v Bratislave sa postaví Karol Mičieta, v kresle rektora Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach zotrval Emil Pilipčinec, na poste Ekonomickej univerzity v Bratislave Rudolf Sivák. Rektorom Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave sa stal Stanislav Stankoci. Prezident v príhovore kritizoval humanitné a spoločenské vedy, ktoré by sa podľa neho mali „začať obracať“.

„Očakával som, že pružnejšie zareagujú na fundamentálne zmeny nielen v našej spoločnosti, v Európe, ale vo svete vôbec,“ vyhlásil Gašparovič. V súvislosti s európskym spoločenstvom by sa podľa neho mohli začať zaoberať napríklad otázkami suverenity štátov. „Potrebujeme nové pohľady na vzťahy, tak ako sú dnes zmluvne upravené v rámci komplexu Európskej únie."

Rektor Ekonomickej univerzity Rudolf Sivák v príhovore v mene novovymenovaných rektorov spomenul častú kritiku, že sa ani jedna zo slovenských univerzít nenachádza v prestížnom šanghajskom rebríčku top 500 univerzít. Podľa Siváka to však neznamená, že si naše vysoké školy náležite neplnia svoje poslanie alebo že si nezaslúžia rešpekt. „Podmienky na činnosť slovenských univerzít sú veľmi rozdielne v porovnaní s najúspešnejšími univerzitami vo svete,“ skonštatoval Sivák.

Považuje za nevyhnutné zadefinovať štandardy kvality, pretože „je nerealistické predpokladať, že vznikne elitná univerzita v krajine, ktorá štandardy kvality nemá zadefinované“. Sivák tiež v tejto súvislosti uviedol, že sa v minulom storočí vysokoškolské vzdelanie zmenilo z elitného na univerzálny model, pretože v štúdiu na vysokej škole v súčasnosti pokračuje až polovica maturitného ročníka. Za prvoradú úlohu vysokých škôl preto považuje vytvárať podmienky pre vznik a pôsobenie významných autorít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu