Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poistenci riskujú, pribúdajú lacné a naivné podvody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Poistní podvodníci vlani, keď na Slovensku naplno prepukla hospodárska kríza, riskovali možné tresty aj za nižšie sumy než v predchádzajúcom roku. Ľudia sa tiež častejšie snažili obohatiť na cudzom poistení.

Novinárom to dnes povedali zástupcovia najväčšieho slovenského poisťovacieho domu Allianz-Slovenská poisťovňa. Poisťovňa zaznamenala aj viac prípadov, keď sa klienti zrejme zo zúfalstva pokúšali o naivné a ľahko odhaliteľné podvody.

V roku 2008 poisťovňa v prípade neživotného poistenia vyšetrovala 774 podozrivých poistných udalostí v priemere za približne 5880 eur, v roku 2009 ich bolo 728 v priemere za 4360 eur. "My si to vysvetľujeme tak, že klientom, ktorí majú takéto zámery, sa oplatí viac riskovať všetky sankcie spojené s poisťovacími podvodmi," povedala vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností poisťovne pre neživotné poistenie Jaroslava Zemanová.

Druhý trend, ktorý Allianz-SP v uplynulom roku pozoroval, je presun podozrivých udalostí z poistenia, ktoré si klient platil v minulosti sám, do poistenia zodpovednosti niekoho iného. Pri poškodení vozidla sa napríklad pokúšali nahovoriť poistenca, aby sa k nehode priznal napriek tomu, že s poškodením auta nemá nič spoločné.

"Tretí trend je naivita páchateľov, ktorá bola viditeľná v roku 2009 a nesledovali sme ju v predminulom roku," dodala Zemanová. V niektorých prípadoch si podľa nej snažili klienti uplatniť dvakrát nárok na náhradu škody za ten istý prípad. "To je niečo, čo si myslíme, že sčasti má vplyv na to aj hospodárska kríza, lebo ten klient hľadá cestu zúfalo získať poistné plnenie od poisťovne," poznamenala.

Celkovo poisťovňa prešetrila v uplynulom roku v oblasti neživotného poistenia potenciálne poistné podvody za menej peňazí ako predvlani, naopak narástol vraj počet prípadov, v ktorých si klienti poistnú udalosť skúšali nahlásiť, svoju požiadavku však napokon stiahli.

V oblasti životného poistenia sa klienti Allianz-SP podľa Zuzany Lukyovej pokúšali o podvod pri približne rovnakom počte poistných udalostí ako v roku 2008, no potenciálne plnenie bolo vyššie. V roku 2009 poisťovňa preskúmala 192 prípadov poistných udalostí s predpokladaným poistným plnením 135 tisíc eur, predvlani to bolo ešte s približne 90 tisíc eurami.

Zo 4864 podozrivých poistných udalostí s predpokladaným poistným plnením vo výške viac ako 16,32 milióna eur, ktoré poisťovňa prešetrila od roku 2004, doteraz vyplynulo 637 trestných oznámení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu