Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Agent Minařík dostal za poisťovací podvod 4,5 roka

(Zdroj: Jupiterimages)

BRNO - Brniansky krajský súd dnes poslal bývalého agenta komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) Pavla Minaříka za poisťovací podvod na 4,5 roka do väzenia. V roku 1996 nechal na Ukrajine zapáliť nadhodnotený náklad optických vlákien svojej firmy, aby mohol od poisťovne Kooperativa vylákať mnohomiliónové poistné. Minařík vinu popiera. Proti rozsudku sa odvolal. Kauzou sa preto bude zaoberať Vrchný súd v Olomouci.

Komunistický režim oslavoval Minaříka ako hrdinu za to, že plánoval atentát na Rádio Slobodná Európa v Mníchove. Súdy sa touto kauzou zaoberali celé roky. Potrestaný za to nebol.

Minařík sa po roku 1989 pustil do obchodov s dvoma kamarátmi - bývalými kolegami zo sovietskej tajnej služby KGB. Pred 13 rokmi mala jeho firma Mink dodať ukrajinskej firme Invest Commercional Consulting vyše 900.000 metrov sklenených optických vláken.

Pri podpise poistnej zmluvy s Kooperativou Minařík uviedol, že cena tovaru je 41 miliónov korún. Cena vláken sa ale pohybovala len okolo dvoch miliónov korún. Keď skončili vlákna v plameňoch, dostal bývalý agent od poisťovne 6,5 miliónu korún. Odmietol ponuku Kooperativy, ktorá mu chcela zaobstarať nové vlákna.

Na Ukrajinu viezol tovar vodič Miroslav Valenta. Podľa svojej prvej výpovede tam dostal pri meste Chust na olejovej škvrne šmyk, havaroval a voz s nákladom zhorel. Vodič údajnú kolíziu prežil.

Prípad bol v roku 1997 odložený. Po piatich rokoch ale Valenta zmenil výpoveď. Tvrdí, že ho zastavili Minaříkovi kamaráti, vyhodili ho z auta, stroj zapálili a vyhrážkami ho prinútili, aby hovoril o nehode. Viedlo to k obnove vyšetrovania.

Práve mechanizmus zhorenia vozidla je podľa sudcu Miroslava Nováka v celej kauze úplne kľúčový. Znalci zistili, že voz bol skutočne zapálený, čo potvrdzuje výpoveď vodiča Valentu.

Minařík bol komunistickým režimom oslavovaný ako hrdina. Spevák Josef Laufer ho v známej piesni Dopis Svobodné Evropě nazval "statočným chlapíkom", ktorému ďakoval za jeho "odvahu, rozum a silu". Pieseň bola poďakovaním za to, že Minařík ako rozviedčik ŠtB údajne plánoval bombový atentát na rádio sídliace v Mníchove. Súdy ale Minaříka po mnohoročných pojednávaniach zbavili viny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu