Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci prišli s teóriou, čo sa stane s ľudskou dušou po smrti: Ich zistenia vám vyrazia dych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ARIZONA – Ak ste niekedy premýšľali nad tým, čo sa stane, keď zomriete, nie ste sami. Niektorí vedci majú svoje vlastné teórie o živote po smrti a je to skutočne fascinujúce. Podelili sa napríklad o to, čo sa stane s ľudskou dušou po smrti.

Stuart Hameroff z University of Arizona mal teóriu, že ľudské vedomie je podobné kvantovej mechanike. Spolu s matematikom Rogerom Penroseom navrhli teóriu „orchestrovanej objektívnej redukcie“, ktorá skúma myšlienku, že naše vedomie odráža naše miesto vo vesmíre, povahu našej existencie. Teória naznačuje, že mikrotubuly, ktoré obsahujú kvantovú energiu, v našom mozgu vytvárajú „proto-vedomú“ štruktúru reality ovplyvnenú informáciami. To znamená, že keď človek zomrie, jeho myseľ vytvorí svoju vlastnú formu reality.

Ich teóriu potvrdili aj ďalší odborníci. Britský vedec Sam Parnia sa napríklad objavil v relácii vysielanej na televíznom kanáli National Geographic s názvom „The Story of God“, ktorú moderoval Morgan Freeman. Parnia prezradil, že verí, že ľudské vedomie žije aj po smrti. Študoval viac ako 100 prípadov tých, ktorí prežili zástavu srdca a tých, ktorí zažili klinickú smrť, a mnohí z nich mali bizarné zážitky. V roku 2017 lekár povedal: „Vieme, že v skutočnosti po tisíce rokov ľudia, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu priblížili smrti, mali veľmi hlboké a istým spôsobom mystické zážitky. Ľudia cítia nesmierny pocit pokoja, pohodlia a radosti, keď prechádzajú smrťou.“

Ďalej uviedol, že akonáhle človek umiera, bunky v tele začnú proces smrti, ktorý môže trvať aj niekoľko dní. „Dnes vo vede nazývame vedomie dušou, takže teóriu môžeme vedecky otestovať. Dôkazy, ktoré máme, sú, že keď človek zomrie, tá časť, ktorá nás robí tým, kým sme, duša alebo myseľ, sa nezničí,“ dodal. Avšak kvôli tomu, ako málo odborníci vedia o ľudskej mysli, bohužiaľ neexistuje definitívna odpoveď na túto otázku.

Viac o téme: SmrťDušaKvantová mechanika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu