Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonská sonda SLIM prežila lunárnu noc: Obnovila komunikáciu so Zemou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Japonská vesmírna agentúra (JAXA) v pondelok oznámila, že jej lunárny modul SLIM - prekvapujúco - prežil lunárnu noc a obnovil komunikáciu so Zemou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Modul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) úspešne pristál na mesačnom povrchu v januári, čím sa Japonsko stalo piatou krajinou, ktorá vyslala na Mesiac svoju modul. Krátko po pristátí na mieste vzdialenom 55 metrov od svojho cieľa, južne od mesačného rovníka, sa SLIM vybil, pretože sa prevrátil a jeho solárne panely neboli v správnom uhle.

archívne video

Podpis memoranda o spolupráci Východoslovenského vesmírneho klastera so Slovenskou vesmírnou kanceláriou (Zdroj: TASR/František Iván)

Panely získali elektrinu po viac ako týždni vďaka zmene smeru slnečného žiarenia.Operátor JAXA však už pred tým uviedol, že sonda nebola navrhnutá na prežitie lunárnej noci. JAXA však vo svojom vyhlásení v pondelok informovala, že v nedeľu bol na Mesiac vyslaný príkaz, na ktorý SLIM reagoval. JAXA na sieti X uviedla, že modulu SLIM "sa podarilo prežiť noc na povrchu Mesiaca pri zachovaní svojej komunikačnej funkcie".

Pristátím modulu SLIM sa Japonsko stalo piatou krajinou, ktorá vyslala svoju sondu na Mesiac. Minulý týždeň na Mesiaci model Odysseus americkej spoločnosti Intuitive Machines, pričom šlo o prvé americké pristátie na Mesiaci po viac než pol storočí od misie Apollo 17.

Viac o téme: VesmírJaponskoLunárna sondaSLIMObnova komunikácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu