Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

MIMORIADNY ONLINE Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny

(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ruský dronový útok v noci na dnes ťažko poškodil hotel v juhoukrajinskom meste Mykolajivu, oznámil na sociálnej sieti šéf správy rovnomennej oblasti Vitalij Kim. Rekreačný objekt začal horieť, správy o zranených či obetiach teraz nie sú. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 794

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 794 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

20:32 Rusko zadržalo dvoch novinárov na základe obvinení z extrémizmu. Ruské úrady zatkli Konstantina Gabova a Sergeja Karelina za údajnú spoluprácu so skupinou, ktorú založil zosnulý ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.

20:31 Dvaja ukrajinskí muži zabití po dobodaní v nemeckom Murnau am Staffelsee boli vojaci na zdravotnej rehabilitácii, uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

19:06 Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť, informovala v nedeľu britská stanica BBC. Pohraničníci si telá v rieke všimli ešte v sobotu večer pri hliadkovaní na ukrajinsko-rumunskej hranici. Na miesto boli privolaní záchranári a policajti. Pre vysoké pereje a silné prúdy sa však telá z vody podarilo dostať až v nedeľu ráno.

19:05 Poľský minister zahraničných vecí: Vrátenie mužov v odvodovom veku na Ukrajinu je „eticky nejednoznačné“. Vrátenie mužov v odvodovom veku na Ukrajinu je „eticky nejednoznačné“, takže Ukrajina bude musieť „prevziať iniciatívu“ v tomto procese, povedal poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

17:32 Od začiatku plnej vojny Rusko zaútočilo na ukrajinské tepelné elektrárne takmer 180-krát. Moskva nedávno zintenzívnila svoje raketové a dronové útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, pričom v marci a apríli uskutočnila štyri veľké útoky.

16:30 Ukrajinské sily ustupujú na západ od 3 dedín v Doneckej oblasti. Dediny sa nachádzajú v Pokrovskom okrese ukrajinskej Doneckej oblasti, ktorý zostáva jedným z najhorúcejších úsekov frontovej línie, keďže Rusko pokračuje vo svojej ofenzíve.

15:11 Telá dvoch utonulých mužov našla v rieke Tise sobotu večer hliadka ukrajinských pohraničníkov. Vzhľadom na vysoké perenie a silný prúd sa telá podarilo vytiahnuť z vody až dnes ráno, uviedol list Ukrajinska pravda na svojom webe. Úrady sa teraz snažia zistiť totožnosť utonulých.

15:10 Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok. A sľúbili "nekonečné" právne problémy a odvetné opatrenia. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na sociálnej sieti Telegram uviedla, že Rusko nikdy neodstúpi územia zabrané na Ukrajine výmenou za vrátenie zmrazených aktív.

14:08 Ruské vojská dobyli ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, Novobachmutivku, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana sa zatiaľ k ruskému tvrdeniu nevyjadrila, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Novobachmjutivka leží severozápadne od mesta Avdijivka, odkiaľ ruské invázne sily vytlačili ukrajinských obrancov po mesiacoch bojov tento rok vo februári.

13:50 Ruské útoky v Charkovskej oblasti zranili 2 civilistov.

12:50 V rieke Tisa na západnej hranici Ukrajiny našli telá dvoch mužov.

12:13 Nemecko je proti zabaveniu zmrazených zdrojov RF na obnovu a vojenskú podporu pre Ukrajinu.

12:03 Ruského novinára Sergeja Karelina zadržali pre obvinenia z "extrémizmu" v spojitosti s tvorbou videí pre tím zosnulého ruského disidenta Alexeja Navaľného, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP. Karelin, ktorý pracoval pre agentúru AP, je už druhým novinárom zadržaným v súvislosti s týmito tvrdeniami. V sobotu ruské úrady zadržali aj Konstantina Gabova, ktorý príležitostne pracoval pre agentúru Reuters.

11:48 Spojené kráľovstvo odhaduje ruské straty na mŕtvych a zranených na Ukrajine na 450 000.

11:05 Ruská armáda zaútočila na Mykolajiv kamikadze bezpilotnými lietadlami. 

10:30 Ukrajina bude môcť začať obmedzené protiofenzívne operácie koncom roka 2024 alebo začiatkom roku 2025.

9:32 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 28. aprílu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:00 V Naberezhnye Chelny v Rusku zachvátil požiar montážnej dielne hlavného závodu KAMAZ.

8:27 Rusko uviedlo, že v noci na nedeľu nad viacerými západnými oblasťami krajiny zostrelilo dovedna 17 ukrajinských dronov. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany o tom informovala agentúra AFP. "Systém protivzdušnej obrany zachytil a zničil 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel," uviedlo ministerstvo na platforme Telegram.

8:04 Ruský dronový útok v noci na dnes ťažko poškodil hotel v juhoukrajinskom meste Mykolajivu, oznámil na sociálnej sieti šéf správy rovnomennej oblasti Vitalij Kim. Rekreačný objekt začal horieť, správy o zranených či obetiach teraz nie sú.

8:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v sobotu neskoro večer ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru krajiny, informujeme podľa agentúry DPA. Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve poukázal na to, že Rusko napadlo infraštruktúru, cez ktorú prúdi plyn z Ukrajiny do Európskej únie (EÚ). Napriek ruskej invázii, ktorá trvá už viac než dva roky, ruský plyn naďalej prúdi cez Ukrajinu, aj keď v oveľa menšom množstve. Ukrajinská štátom vlastnená plynárenská spoločnosť Naftogaz sa už aj predtým sťažovala na ruské útoky na plynovodnú sieť, avšak bez uvedenia konkrétnych podrobností, pripomína DPA.

6:43 Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.

6:40 Prezident Zelenskyj povedal Johnsonovi, že Ukrajina môže vydržať do „marca alebo apríla“ bez pomoci USA.

6:00 Ruské sily zaútočili 27. apríla na 10 komunít pozdĺž hranice Sumskej oblasti, čo spôsobilo 112 výbuchov počas dňa, informovala regionálna vojenská správa.

Viac o téme: RuskoVladimír PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu