Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zomrel Tomasz Komenda: Neprávom ho odsúdili na 25 rokov za vraždu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Poliak Tomasz Komenda, ktorý ktorý strávil 18 rokov vo väzení po tom, ako bol neprávom odsúdený za znásilnenie a vraždu 15-ročného dievčaťa, zomrel vo veku 46 rokov. Informuje stredajšia správa agentúry PAP.

Komendu odsúdili na 25 rokov vo väzení ešte v roku 2004. Na slobodu ho prepustili v marci 2018 a poľský Najvyšší súd ho napokon o dva mesiace neskôr oslobodil. Jeho prípad sa podľa PAP stal jedným z najznámejších justičných omylov v histórii postkomunistického Poľska. 

archívne video

V jednom z bratislavských bytov našli telo ženy bez známok života (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O smrti informoval Gluszak

O smrti Komendu ako prvý informoval Grzegorz Gluszak, nezávislý novinár zo súkromnej televízie TVN. Túto informáciu pre agentúru PAP neskôr potvrdil aj Komendov právny zástupca, Zbigniew Cwiakalski.

"Zdalo sa, že po tých 18 rokoch si konečne dal svoj život do poriadku, o to viac, že jeho finančná situácia bola vďaka odškodnému a vyrovnaniu, ktoré dostal, v dobrom stave. V skutočnosti mu však osud pripravil pokračovanie tragédie, ktorá viedla k jeho smrti," uviedol Cwiakalski.

Na Komendu spomína ako na tichého a priateľského muža."Ani raz som ho nepočul zvýšiť hlas," dodal. Poznamenal však, že za 18 rokov vo väzení za jeho osobnosť zmenila a po prepustení bolo preňho náročné prispôsobiť sa životu na slobode.

Viac o téme: VraždaVäzenieTomasz Komenda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu