Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bill Gates zverejnil znepokojivú PREDPOVEĎ: Toto sa podľa neho stane do piatich rokov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Profimedia)

ATLANTA - Nie je žiadnym tajomstvom, že Bill Gates je veľkým fanúšikom umelej inteligencie. Ako predpovedal v nedávnom rozhovore, táto technológia bude v priebehu nasledujúcich piatich rokov transformačná pre každého.

Vzostup umelej inteligencie (AI) vyvolal strach, že v jej dôsledku zaniknú milióny pracovných miest. Medzinárodný menový fond (MMF)  informoval, že približne 40 percent pracovných miest na celom svete môže byť ovplyvnených nárastom AI. Gates s týmto názorom nevyhnutne nesúhlasí. Podľa neho história ukazuje, že s každou novou technológiou prichádza strach a potom nová príležitosť.

Bill Gates zverejnil znepokojivú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

"Ako to už bolo s poľnohospodárskou produktivitou v roku 1900, ľudia hovorili: ‚Hej, čo budeme robiť?‘ V skutočnosti sa vytvorilo veľa nových vecí, veľa nových pracovných kategórií a sme na tom oveľa lepšie než v časoch, keď každý pracoval na farme. Toto bude rovnaké." 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images/hirun)

Miliardár a filantrop v rozhovore s Fareedom Zakariom z televízie CNN prezradil, že umelá inteligencia uľahčí život každému. Konkrétne poukázal na to, že pomôže lekárom v administratívnej oblasti, čo je súčasť práce, ktorú nemajú radi, no AI ju môže zefektívniť. Keďže nie je potrebné veľa nového hardvéru, prístup k AI bude prebiehať cez telefón alebo počítač, ktorý už je pripojený na internet. Povedal tiež, že vylepšenia ChatGPT-4 od OpenAI boli dramatické, pretože dokáže v podstate čítať a písať. Začlenenie tejto technológie do sektora vzdelávania alebo medicíny bude údajne fantastické.

Dve stránky umelej inteligencie

Spoločnosť Microsoft, ktorej je Gates spoluzakladateľom, má multimiliardové partnerstvo s OpenAI. "Cieľom nadácie je zabezpečiť, aby sa oneskorenie medzi úžitkom ľudí v chudobných krajinách a tými z bohatých krajín skrátilo. Napokon, nedostatok lekárov a učiteľov je v Afrike oveľa naliehavejší ako na Západe," uviedol Gates na Svetovom ekonomickom fóre (MMF) v Davose. MMF vo svojej správe ale predstavil oveľa pesimistickejší pohľad; podľa neho AI naopak prehĺbi nerovnosti bez zásahu politikov. 

Viac o téme: Umelá inteligenciaBill Gates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu