Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Polícia začala trestné stíhanie v prípade prenájmu techniky pre Správu ciest Košického samosprávneho kraja

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Erika Ďurčová pre TASR)

KOŠICE - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začal trestné stíhania pre podozrenie zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní spáchaného formou spolupáchateľstva. Prípad sa týka osemročného prenájmu techniky za takmer 30 miliónov eur pre Správu ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK). Začatie stíhania potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. Upozornil naň Denník N a denník Štandard.

"Vzhľadom k tomu, že v súčasnej dobe prebiehajú vo veci procesné úkony, nie je možné aktuálne poskytnúť viac informácií, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania. Viac informácií poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí," uviedol Hájek. Stíhanie sa začalo 30. apríla.

archívne video

Oľha o zavedení a modernizovaní Mestskej hromadnej dopravy (Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková)

Hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná reagovala, že KSK momentálne k predmetnej veci nedisponuje žiadnymi informáciami.

Zmluvu na osemročný prenájom 73 kusov mechanizmov a príslušenstva za celkovú sumu 29,8 milióna eur uzavrela SC KSK v apríli 2022 s firmou Tempus-Trans. Predseda KSK Rastislav Trnka v minulosti obhajoval operatívny lízing ako spôsob, ako bez úveru a zvýšeného dlhu zabezpečiť potrebné mechanizmy na údržbu ciest, keďže kraj na ich nákup nemal financie. Vo februári tohto roka tiež poukázal na správu Útvaru hlavného kontrolóra KSK z kontroly s tým, že pri prenájme cestárskej techniky neboli porušené právne predpisy ani finančná disciplína. Viacerí krajskí poslanci kritizovali zmluvu ako nevýhodnú.

Viac o téme: Polícia Trestné stíhanieSpráva ciest Košického samosprávneho krajaPrenájom techniky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu