Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Týchto sedem nápojov by si baristi v kaviarni nikdy neobjednali: Patrí sem aj váš obľúbený?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Čo sa týka kávy, sociálne siete majú silu spustiť virálne trendy rôznych nápojov rýchlosťou blesku. Ale to, že kávový nápoj vyzerá skvele na fotografiách a videách, neznamená, že ho baristi považujú za ideálny. Niektoré nápoje by si totiž v kaviarni nikdy neobjednali.

Majiteľ kaviarne Yellow and Albi vo Washingtone Ayat Elhag pre Huff Post povedal, že priama dávka espressa slúži ako dobrý ukazovateľ technickejšej stránky prevádzky a môže vzbudiť dôveru pre prepracovanejšie objednávky v budúcnosti. Jason Hedges zo spoločnosti Laurent Tourondel Hospitality zase prezradil, že si vždy objednáva prekvapkávanú kávu, pretože keď je naozaj dobre urobená, môžete prevádzke dôverovať. Existuje však niekoľko populárnych trendov, ktoré baristi neodporúčajú.

Týchto sedem nápojov by
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Karamelové macchiato nie je to, čo si Starbucks myslí

Všadeprítomný reťazec Starbucks zoznámil mnohých kávičkárov s terminológiou, s ktorou sa predtým nestretli. Príkladom je karamelové macchiato, ktoré má svoj názov podľa espresso nápoja pochádzajúceho z Talianska. Je tu jeden problém - karamelové macchiato v Starbuckse v skutočnosti nie je macchiato. 

Stephen Power, ktorý v súčasnosti slúži ako hlavný barista spoločnosti Meanwhile Brewing Co. v texaskom Austine, si pamätá, že počas svojho pôsobenia v Starbuckse vyrábal tisícky karamelových macchiat. Varuje však, že v talianskej tradícii je súčasťou macchiata jemná pena na vrchnej časti kávy. Macchiato zo Starbucksu je teda v skutočnosti "latte hore nohami" s vanilkovým sirupom naspodku a karamelovým pokvapkaním navrchu. Obrátené latte a macchiato sa od seba veľmi líšia, ale sú ľahko zameniteľné. 

Týchto sedem nápojov by
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Neobjednávajte si moku tesne pred zatvorením kaviarne

Kombinácia kávy a čokolády sa zvyčajne teší veľkej obľube. Nie každý však zdieľa rovnaký názor na tento espresso nápoj vyrobený z mlieka a čokoládového sirupu. "Osobne nerozumiem príťažlivosti moka. Mnoho dobrých kaviarní používa skvelý základný produkt - espresso, len aby prebili krásne jemné chute kávy s lacným čokoládovým sirupom a primiešanie čokolády do espressa úplne zníži krémovosť," vysvetlil Bartho Saayman, riaditeľ pre potraviny a nápoje v Carpenter Coffee Bar v Texase.

Z pohľadu baristu si moky vyžadujú množstvo ingrediencií a zložitý proces prípravy, čo môže byť náročné zvládnuť na konci smeny. "Povedzme, že kaviareň sa zatvára o 17:00 a niekto príde o 16:59 a objedná si moku. Potom sa to stáva miernym problémom, pretože to vyžaduje použitie espresso stroja a viacerých ingrediencií, po ktorých nasleduje ďalšie čistenie," upozornil majiteľ firmy Daughter v Brooklyne v New Yorku Adam Keita. 

Týchto sedem nápojov by
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Sezónne latte má vysoký obsah cukru

Latte je pomerne jednoduché na prípravu a milujú ho mnohí ľudia. Ale zatiaľ čo štandardné latte je dobrým meradlom celkovej kvality kaviarne, vzostup ochutených variantov nie je obľúbeným trendom mnohých baristov. Hlavnými príkladmi ochutených espresso nápojov sú sviatočné a sezónne latte. Sú ale príliš sladké. 

Týchto sedem nápojov by
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Levanduľové latte môže chutiť ako parfum

Levanduľa má silnú a výraznú chuť, kvôli čomu môže ľahko prebiť nápoj a zatemniť espresso. Väčšina levanduľových latte tiež zahŕňa použitie levanduľového sirupu, čo prináša problémy s konzistenciou, najmä ak si kaviarne či reštaurácie vyrábajú sirupy vo vlastnej réžii. 

Týchto sedem nápojov by
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Latte s olivovým olejom sa radšej vyhnite

Latte s pridanou dávkou olivového oleja sa stalo populárnym začiatkom tohto roka. Problémom tejto kombinácie je to, že silné tóny olivového oleja dominujú v celom nápoji. Okrem toho olivový olej má laxatívne vlastnosti a kofeín môže ovplyvniť gastrointestinálny trakt, takže zmes týchto dvoch ingrediencií môže naštartovať celý tráviaci systém tak, že sa nebudete vedieť pohnúť od toalety. 

Týchto sedem nápojov by
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Pretrepané espresso je zriedený nápoj

Ďalšia hviezda sociálnych sietí je "pretrepané" espresso s ľadom a poliate mliekom. Pretrepaním espresso nápoja sa efektívne zníži jeho teplota a získa sa vzdušnejšia štruktúra. Liatím horúceho espressa na ľad sa však okamžite spustí proces topenia a keďže potriasaním sa ľad rozbije, pretrepané espresso rozriedi kávu, čo má za následok slabú chuť. 

Pozor na vietnamskú ľadovú kávu

Tento nápoj sa vyrába varením kávy so sladeným kondenzovaným mliekom. Následne barista doňho pridá ľad. Je však dôležité vedieť, že ak firma nepoužíva kávové zrná z Vietnamu, radšej si tento nápoj neobjednávajte, upozorňuje zakladateľka Nguyen Coffee Supply Sahra Nguyenová. Vietnamskí pestovatelia kávy majú tendenciu produkovať zrná robusta, ktoré majú silnejšiu chuť ako arabica a dokážu si zachovať svoju výraznú a štruktúrovanú chuť, aj keď sú spárované s kondenzovaným mliekom. Vietnamská ľadová káva sa tiež tradične varí s phin filtrom, systémom prelievania, ktorý pochádza z Vietnamu a ktorý vytvára viacvrstvový chuťový profil.

Viac o téme: KávaKaviareňEspressoLatteBarista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu