Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V dôsledku záplav bolo vnútorne vysídlených už vyše 43-tisíc ľudí: USA doručili humanitárne zásoby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jamal Alkomaty)

BENGHÁZÍ - Spojené štáty doručili humanitárnu pomoc obetiam katastrofických záplav v Líbyi, oznámilo v stredu americké veľvyslanectvo v tejto severoafrickej krajine.

Dodávky boli poskytnuté cez program americkej vlády pre zahraničnú pomoc USAID a zahŕňajú núdzové prístrešky, prikrývky, hygiecké potreby, plastické fólie a nádoby s vodou, uviedlo veľvslanectvo USA na platforme X (predtým Twitter).

Humanitárne zásoby z amerického veľkoskladu v Dubaji dorazili do východolíbyjského prístavného mesta Benghází a ľuďom v núdzi ich rozdelia Organizácia OSN pre migráciu (IOM) a ďalšie humanitárne organizácie. USA na začiatku tohto týždňa oznámili ďalšiu pomoc Líbyi vo výške 11 miliónov dolárov.

Záplavy na severovýchode Afriky, mesto Dárna
Zobraziť galériu (3)
Záplavy na severovýchode Afriky, mesto Dárna  (Zdroj: SITA/AP/Jamal Alkomaty)

Silná búrka Daniel zasiahla severoafrickú krajinu 10. septembra. V horách nad prístavom Darna sa pretrhli dve priehrady a voda z nich zmietla obrovské časti mesta, ktoré malo pred katastrofou približne 100.000 obyvateľov. Údaje o počte mŕtvych po záplavách sú protirečivé.Zatiaľ úrady identifikovali asi 4000 tiel, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Záchranári sa však obávajú, že spod trosiek a bahna vytiahnu ďalšie tisíce mŕtvych.

V dôsledku záplav bolo vnútorne vysídlených už vyše 43-tisíc ľudí

Už viac ako 43.000 ľudí muselo v dôsledku ničivých záplav na severovýchode Líbye opustiť svoje domovy. Oznámila to vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).IOM vo svojej správe spresnila, že pre záplavy bolo dosiaľ vnútorne vysídlených približne 43.059 ľudí. Obyvatelia z postihnutých oblastí naliehavo potrebujú pitnú vodu, jedlo, aj psychosociálnu pomoc a podporu duševného zdravia, uviedla organizácia.

Pri mestách na severovýchode Afriky vznikajú po strašných záplavách masové hroby
Zobraziť galériu (3)
Pri mestách na severovýchode Afriky vznikajú po strašných záplavách masové hroby  (Zdroj: SITA/AP/Yousef Murad)

Silná búrka Daniel zasiahla severoafrickú krajinu 10. septembra. V horách nad prístavom Darna sa pretrhli dve priehrady a voda z nich zmietla obrovské časti mesta, ktoré malo pred katastrofou približne 100.000 obyvateľov. Údaje o počte mŕtvych po záplavách sú protirečivé.Zatiaľ úrady identifikovali približne 4000 tiel, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Záchranári sa však obávajú, že spod trosiek a bahna vytiahnu ďalšie tisíce mŕtvych.

Viac o téme: ZáplavyHumanitárna pomocUSALíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu