Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veterinári v šoku: Kríženec, akého ešte nikdy nevideli! Ide o prvý hybrid týchto dvoch zvierat na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIO GRANDE DO SUL - Expertom v Brazílii sa podarilo urobiť úchvatný vedecký objav. Po kolízii s autom sa do veterinárnej nemocnice dostala sučka psa, ktorá však vykazovala aj fyzické vlastnosti líšky. Neskôr zistili, že išlo o jedinca, ktorý vznikol krížením týchto dvoch zvierat.

V roku 2021 bola do veterinárnej nemocnice Universidade Federal v Rio Grande do Sul privezená sučka psa po tom, čo ju zrazilo auto. Plemeno sa personálu nepodarilo identifikovať, pretože sa javilo, že má fyzické vlastnosti psa aj líšky. Následne do zariadenia prišli vedci z okolitých univerzít, ktorí analyzovali genetiku zvieraťa, aby určili, čo je zač, informuje IFL Science.

Kríženec, bohužiaľ, zomrel začiatkom tohto roka z neznámych príčin, ale aspoň sa podarilo odhaliť jeho pôvod. Z genetických testov vyplynulo, že išlo o prvý hybrid psa a líšky na svete. Odborníci tvrdia, že jej matka bola líška Azarova, zatiaľ čo otcom bol pes domáci. Vzácne hybridné zviera dostalo prezývku "graxorra" a "dogxim". Prvé slovo pochádza z portugalského bežného názvu pre líšku azarovu - "graxaim-do-campo", výraz "cachorra" možno preložiť ako "fenka". 

Zviera malo tmavú srsť a veľké špicaté uši, aké by ste čakali na líške. Spočiatku bolo voči ľuďom opatrné a odmietalo jedlo v prospech chytania hlodavcov. Ochranárka Flavia Ferrariová, ktorá s krížencom pracovala, povedala, že bol úžasný. 

"Nebol taký učenlivý ako pes, ale tiež mu chýbala agresivita, ktorá sa pri manipulácii s voľne žijúcimi psovitými šelmami očakávala. Mala plachú a opatrnú osobnosť, vo všeobecnosti sa radšej držala ďaleko od ľudí. Verím, že v priebehu času, keď bola hospitalizovaná kvôli liečbe, sa začala cítiť bezpečnejšie," vysvetlila v rozhovore pre The Telegraph. Odborníci sa domnievajú, že ak by nebola sučka kastrovaná v rámci liečby, bola by schopná rozmnožovania.  

Viac o téme: PesZvieraLíškaVeterinárKríženec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu