Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prichádza veľká vesmírna udalosť: Už o pár hodín sa objaví úkaz, na ktorý sme čakali 70 rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA - Najväčší spln za posledných takmer 70 rokov nastane v pondelok 14. novembra. Voľným okom to ale podľa odborníkov vidieť nebude, ľuďom sa ale môže noc zdať jasnejšia. Ak však mesiac vyfotografujú a porovnajú si snímky bežných splnov, tak rozdiel vo veľkosti uvidia. Ľudia sa z úkazu ale budú môcť tešiť len vtedy, keď bude priať počasie a nebude oblačno. Na podobný superpln si budú musieť počkať až do roku 2034.

Supermesiac sa blíži: Odborníci varujú, táto nádhera na oblohe vám môže zničiť deň

Mesiac obieha okolo Zeme po eliptickej dráhe, niekedy je k Zemi bližšie niekedy ďalej, vysvetľuje vedúci Hvezdárne Ďáblice Václav Přibáň. "V pondelok bude najbližšie na svojej dráhe k Zemi, preto bude trochu väčší. Človek to ale voľným okom nespozná. Na fotografiách však áno. Čo bude ale poznať, že noc bude jasnejšia než obvykle pri iných splnoch. Mesiac totiž odráža slnečné svetlo," povedal Přibáň. V podobnej pozícii bol Mesiac naposledy v roku 1948.

Spln nie je podľa Přibáňa to najlepšie na pozorovanie, pretože sa na Mesiaci nedajú rozoznať žiadne podrobnosti povrchu a chýba tak zaujímavé tieňovanie. Je totiž pri splne osvetlený Slnkom kolmo.

Astronómovia preto odporúčajú sa na Mesiac pozerať, keď sa nachádza v prvej štvrti, mesačná krajina je tak dobre osvetlená Slnkom a vynikne plastickosť mesačného terénu, uviedol Přibáň. "To si dosť ľudia pletú, hovoria si, za splnu uvidíme celý kotúčik Mesiaca, ale detaily tam vidieť nie sú," dodal.

Mohlo by vás zaujať: 
20 bežných vecí, ktoré spôsobili smrť: Lyžička, deodorant či spodná bielizeň

Prichádza veľká vesmírna udalosť:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Mesiac bude v čase novembrového splnu v blízkosti perigea, teda bodu na dráhe telesa obiehajúceho okolo Zeme, v ktorom sa najbližšie nachádza k Zemi. K tej sa priblíži na vzdialenosť iba 356.509 kilometrov. Perigeum Mesiaca pritom činí 356.400 kilometrov.

Mesiac je druhé najjasnejšie teleso na oblohe a zároveň najbližší vesmírny sused Zeme. Je zhruba štyrikrát menší ako Zem. Okolo neho obieha po eliptickej dráhe v priemernej vzdialenosti približne 400.000 kilometrov. Na rozdiel od Zeme nemá ani atmosféru, ani magnetické pole. Už malý ďalekohľad odhalí pozorovateľom veľa kráterov, ktorými je Mesiac pokrytý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu