Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predvianočné prekvapenie už ZAJTRA: Na nočnej oblohe uvidíme až dve vesmírne lahôdky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Mesiac bude opäť vyzerať ako z rozprávky. Už v stredu v noci (14. decembra) môžete na oblohe pozorovať tzv. supermesiac. Vládca hviezdnej oblohy sa bude v plnej svojej kráse pozorovateľom javiť ako jasnejší a väčší, pretože dosiahne bod najbližšieho priblíženia na svoje obežnej dráhe okolo Zeme.

Ako uvádza Astronomický ústav SAV, okrem supermesiaca sa môžeme v noci pokochať aj meteorickým rojom – spŕška Geminidov dovŕši v stredu svoje maximum. Keď sa v noci zahľadíte na oblohu, možno na nej uvidíte aj „padajúcu hviezdu“. Má to však háčik.

Na Vianoce sa dočkáme prekrásneho vesmírneho úkazu: Sledujte 25. decembra oblohu a uvidíte

Predvianočné prekvapenie už ZAJTRA:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa astronómov zníži jasný mesiac v splne (bude o 30 percent jasnejší a 14 percent väčší) viditeľnosť na oblohe päť až desaťkrát, čo znamená zhoršené podmienky na pozorovanie meteorického roja, informuje Space.com. V dôsledku toho uvidíte len menej ako 12 meteorov za hodinu.

Predvianočné prekvapenie už ZAJTRA:
Zobraziť galériu (3)

Pozorovanie oblohy môže na Slovensku prekaziť aj počasie. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bude v stredu v noci pomerne oblačno a chladno. Teploty môžu klesnúť na -4 až -9 stupňov Celzia, v horských dolinách a kotlinách na -9 až -14 stupňov Celzia. Viať bude len mierny vietor.

Viac o téme: SupermesiacMeteorický rojGeminidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu