Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slobodu si dlho neužil! Tomasz, ktorý bol neprávom vo väzbe 18 rokov, zomrel: Priznali mu rekordné odškodné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Poliak Tomasz Komenda, ktorý ktorý strávil 18 rokov vo väzení po tom, ako bol neprávom odsúdený za znásilnenie a vraždu 15-ročného dievčaťa, zomrel vo veku 46 rokov. Informuje o tom správa z agentúry PAP.

Komendu odsúdili na 25 rokov vo väzení ešte v roku 2004. Na slobodu ho prepustili v marci 2018 a poľský Najvyšší súd ho napokon o dva mesiace neskôr oslobodil. Jeho prípad sa podľa PAP stal jedným z najznámejších justičných omylov v histórii postkomunistického Poľska.

archívne video

Muž v bratislavskom podniku napadol druhého muža, hrozí mu väzenie (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj )

O smrti Komendu ako prvý informoval Grzegorz Gluszak, nezávislý novinár zo súkromnej televízie TVN. Túto informáciu pre agentúru PAP neskôr potvrdil aj Komendov právny zástupca, Zbigniew Cwiakalski.

"Zdalo sa, že po tých 18 rokoch si konečne dal svoj život do poriadku, o to viac, že jeho finančná situácia bola vďaka odškodnému a vyrovnaniu, ktoré dostal, v dobrom stave. V skutočnosti mu však osud pripravil pokračovanie tragédie, ktorá viedla k jeho smrti," uviedol Cwiakalski.

Súd mu vo februári 2021 priznal rekordné odškodnenie vo výške 13 miliónov zlotých. Koncom toho istého roku bol za znásilnenie a vraždu dievčaťa odsúdený na 25 rokov iný muž, uvádzaný v médiách ako Ireneusz M., ďalší odsúdený Norbert Basiura, ktorý súhlasil so zverejnením svojho mena a ktorý v rozhovoroch s novinármi trvá na svojej nevine, dostal 15 rokov. Na zločine sa podľa vyšetrovateľov podieľali tri osoby, ale tretieho páchateľa sa nepodarilo vypátrať.

Sám Komenda po prepustení na slobodu uviedol mená šiestich ľudí, ktorí sa podľa jeho názoru pričinili o to, že strávil skoro dve desaťročia za mrežami. Išlo o dvoch bývalých policajtov, z ktorých jeden bol medzitým odsúdený za úplatkárstvo, a dvoch prokurátorov, z ktorých jeden bol medzitým prepustený kvôli konaniu v opitosti. Komenda tiež poukázal na svojho obhajcu a na spomínanú susedku.

Život si pre Komenda pripravil iné pokračovanie

Komendov advokát sa odvolal proti rozhodnutiu prokuratúry ukončiť vyšetrovanie, kto je zodpovedný za uväznenie nevinného človeka. Plnú moc mu k tomu poskytol Komendov brat s tým, že Tomasz by si to tak želal, dodal denník.

"Vyzeralo to, že po tých 18 rokoch si konečne dal svoj život do poriadku (.. 2000.) Ale v skutočnosti pre neho osud pripravil pokračovanie tragédie, "povedal agentúre PAP Komendov právnik Zbigniew Cwiakalski. Komenda bol podľa neho veľmi pokojný a priateľský človek, hoci ho poznačilo 18 rokov za mrežami a bolo pre neho ťažké prispôsobiť sa životu mimo väzenia. "Nikdy som ho nepočul zvýšiť hlas," povedal profesor Cwiakalski.

Viac o téme: úmrtiePoľskoVäzenieNeprávom odsúdenýTomasz Komenda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu