Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V USA prepukla vtáčia chrípka: Vírus našli v mlieku, odborníci vydali odporúčania, ako sa vyhnúť nakazeniu

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON – V USA infikovala vtáčia chrípka hovädzí dobytok, pričom Úrad pre potraviny a liečivá potvrdil zvyšky vírusu aj v pasterizovanom mlieku v niekoľkých štátoch.

Zdravotníci a úradníci ale upresnili, že komerčné dodávky mlieka sú údajne bezpečné. Za posledný mesiac bola vtáčia chrípka zistená v 30 stádach v ôsmich štátoch. Infekcia pochádza z podtypu vtáčej chrípky, ktorý postihuje najmä voľne žijúce vtáky a hydinu. Podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat môže vírus prežiť niekoľko hodín aj pri nízkych teplotách na povrchoch a tak nakaziť dobytok na farme, informovalo news18.com.

Legislatívu k výskytu medveďa treba prijať v zrýchlenom režime, tvrdí Taraba (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ľudia sa môžu nakaziť vtáčou chrípkou iba v prípade, ak prídu do blízkeho kontaktu s infikovanými vtákmi alebo s povrchom kontaminovaným vtáčími výkalmi. Podľa odborníkov medzi príznaky patrí horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, bolesti tela, hlavy a únava. Zároveň uviedli, že pokiaľ kuracie mäso alebo vajcia sú dostatočne tepelne upravené, riziko nákazy je minimálne. Nepasterizovaný syr však konzumovať neodporúčajú.

Úrady v USA sa dokonca pripravujú na najhorší scenár a zásobili sa vakcínami proti vtáčej chrípke, pre prípad, že dôjde k epidémii. V súčasnosti je jedinou povolenou vakcínou v boji s vtáčou chrípkou vakcína pod názvom Aflunov. Dodávatelia vakcín proti chrípke sú však pripravení v prípade potreby vyvinúť vakcíny aj proti vtáčej chrípke, uvádza sa v správe agentúry Reuters.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaUSAFDA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu