Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zabíjala ľudská ľahostajnosť: Natálii (†14) prišlo zle a umrzla pred supermarketom, nikto ju nezachránil

Ľudia na miesto nešťastia nosia sviečky.
Ľudia na miesto nešťastia nosia sviečky. (Zdroj: Twitter)

KRAKOV - Mladé dievča sa stalo obeťou chladného počasia. Smrti 14-ročnej študentky Natálie z Poľska sa pritom dalo zabrániť. Vinu na jej smrti majú nevšímaví ľudia, ktorí okolo dievčaťa ležiaceho na zemi len pár metrov od supermarketu, prechádzali a ignorovali ho.

Poľsko je zo smrti 14-ročnej Natálie v šoku. Úbohé dievča celé hodiny sedelo vonku v mraze. Ako  informovala agentúra PAP, študentka sa v utorok minulý týždeň vybrala do školy. O chvíľu však zavolala otcovi a povedala, že sa necíti dobre - bez toho, aby presne popísala, kde sa práve nachádza. Potom si sadla na zem vedľa supermarketu a už ju nebolo možné telefonicky zastihnúť. Smrteľná dráma sa odohrala v Andrychówe neďaleko Krakova.

archívne video

Ministerska zdravotníctva Zuzana Dolinková po návšteve pracovísk Univerzitnej nemocnice Bratislava (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Hoci sa obchod nachádza na hlavnej ulici, študentku si celé hodiny nikto nevšímal. Polícia začala pátraciu akciu. Keď dievča okolo 13. hodiny našiel jeden z priateľov jej otca, bolo už veľmi podchladené. Ako informovali poľské médiá, dievča ležalo niekoľko hodín nehybne v snehu pri reklamnom pútači vedľa parkoviska supermarketu pri mínus 3 stupňoch Celzia.

Jej telesná teplota bola len 22 stupňov, keď ju záchranári po podaní prvej pomoci previezli do nemocnice. Žiaľ, akákoľvek pomoc prišla pre dievča príliš neskoro. Tínedžerka zomrela v stredu večer v nemocnici v Krakove, informovala agentúra PAP s odvolaním sa na políciu.

"Všetci sme šokovaní," povedal starosta Andrychova Tomasz Zak. Mesto s približne 20 000 obyvateľmi sa nachádza na juhu Poľska v Malopoľskom vojvodstve. Teploty sa tam momentálne pohybujú pod bodom mrazu aj cez deň. 

Poľská verejnoprávna televízia citovala hovorcu okresnej prokuratúry, ktorý informoval, že príčinou smrti Natálie podľa pitvy bola mozgová smrť. Spôsobilu ju masívne krvácanie do mozgu a následný mozgový opuch.

Podľa starostu Zaka nebolo miesto, kde sa študentka nachádzala, pokryté mestskými bezpečnostnými kamerami, píše stránka wadowice24.pl. Ale záznamy by mohol vlastniť supermarket, prípadne blízke obchody.

Ľudia teraz nosia na miesto nešťastia sviečky. Mnohí nechápu, že nikto úbohej Natálii nepomohol. „Myslel som si, že možno sedela niekde, kde ju nebolo vidieť, ale teraz sa pozerám, kde bola. Toľko ľudí sem prichádza so svojimi nákupmi. Niektoré autá mohli parkovať 10 metrov od nej. Je desivé, že jej nikto nevenoval pozornosť, veď už niekoľko hodín sedela v mraze,“ cituje stránka wadowice24.pl tamojšieho obyvateľa.

Viac o téme: SmrťMrázZamrznutéPoľskoDiavča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu