Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Škandál na proteste farmárov! Obrovský nápis na plagáte pobúril celú krajinu: Polícia situáciu prešetruje

Poľskí poľnohospodári  protestujú na traktoroch proti enviromentálnej politike EÚ a dovozu poľnohospodárskych výrobkov zo susednej Ukrajiny počas celonárodného štrajku v meste Minsk Mazowiecki na východe krajiny.
Poľskí poľnohospodári protestujú na traktoroch proti enviromentálnej politike EÚ a dovozu poľnohospodárskych výrobkov zo susednej Ukrajiny počas celonárodného štrajku v meste Minsk Mazowiecki na východe krajiny. (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľská polícia počas protestov farmárov zhabala proruský plagát. Jeho autor vyzýval prezidenta Vladimira Putina, aby Ukrajinu "dal na poriadok", v stredu to pre agentúru AFP uviedla hovorkyňa miestneho policajného oddelenia.

Poľskí poľnohospodári dlhodobo protestujú proti dovozu lacnejšej produkcii ukrajinských farmárov, ktorej nedokážu konkurovať. V utorok sa neďaleko obce Gorzyczki v Sliezskom vojvodstve objavil na jednom z traktorov plagát s textom "Putin, daj Ukrajinu, Brusel a našu vládu na poriadok" a zástava Sovietskeho zväzu.

archívne video

Na cesty vyrazia farmári s vyše 2200 kusmi poľnohospodárskej techniky (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Plagát spolu so zástavou zhabala polícia a začala trestné stíhanie," uviedla hovorkyňa miestneho policajného oddelenia. Polícia zároveň identifikovala vodiča traktora a začala trestné stíhanie pre podporu fašistického alebo totalitného režimu a podnecovanie nenávisti. V prípade dokázania viny autorovi hrozí trest odňatia slobody do troch rokov.

Koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak v stredu plagát odsúdil ako škandalózny a provokatívny. "Sú to hanebné slová, ktoré absolútne nekorešpondujú s postojom nášho štátu ani s názormi našich občanov," vyhlásil Siemoniak pre poľské Rádio Zet.

Proputinovské farmárske heslá sú "zrejme" ovplyvňované Ruskom, tvrdí poľská diplomacia

Poľské ministerstvo zahraničných vecí v stredu odsúdilo proputinovské a protiukrajinské heslá na protestoch poľských farmárov. "Pravdepodobne" boli ovplyvňované Ruskom, uviedlo. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Sme presvedčení, že toto je pokus ovládnuť poľnohospodárske protestné hnutie extrémnymi a nezodpovednými skupinami, pravdepodobne pod vplyvom ruských agentov," napísalo ministerstvo vo vyhlásení. Organizátorov protestov preto vyzvalo, aby "našli a eliminovali zo svojho hnutia zopár iniciátorov takýchto činov". 

Polícia zhabala plagát s proruským nápisom

Poľská polícia v utorok na protestoch farmárov pri obce Gorzyczki v Sliezskom vojvodstve zhabala proruský plagát. Jeho autor hlásal: "Putin, daj Ukrajinu, Brusel a našu vládu na poriadok" a na traktore mal aj zástavu Sovietskeho zväzu.

"Plagát spolu so zástavou zhabala polícia a začala trestné stíhanie," uviedla hovorkyňa miestneho policajného oddelenia. Polícia zároveň identifikovala vodiča traktora a začala trestné stíhanie pre podporu fašistického alebo totalitného režimu a podnecovanie nenávisti. V prípade dokázania viny autorovi hrozí trest odňatia slobody do troch rokov. Poľskí poľnohospodári dlhodobo protestujú proti dovozu lacnejšej produkcii ukrajinských farmárov, ktorej nedokážu konkurovať.

Viac o téme: ProtestFarmáriPoľskoVladimir PutinProruskýPlagát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu