Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvé slová vdovy po Navaľnom: VIDEO Putin sa bude zodpovedať za svoje činy! Povedala so slzami v očiach

Julia Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, vystúpila na konferencii v Mníchove
Julia Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, vystúpila na konferencii v Mníchove (Zdroj: SITA/AP/Kai Pfaffenbach)

MNÍCHOV - Medzinárodné spoločenstvo by malo podľa Julie Navaľnej spoločne bojovať proti strašnému režimu v súčasnom Rusku, ktorý vedie prezident Vladimir Putin. Ruská väzenská služba dnes oznámila úmrtie jej manžela Alexeja, väzneného opozičného predáka. Putin a jeho spolupracovníci, vláda i priatelia budú podľa Navaľnej potrestaní za to, čo urobili jej krajine, jej rodine a jej manželovi.

archívne video

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

Julija Navaľná dnes, v piatok 16. februára, prehovorila na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii len niekoľko hodín po tom, ako médiá oznámili úmrtie jej manžela, dlhoročného kritika ruského režimu Alexeja Navaľného. Po prílete do Nemecka sa ešte na mníchovskom letisku stretla s ministrom zahraničných vecí USA Antonym Blinkenom, ktorý jej mal povedať, že za smrť Alexeja Navaľného je zodpovedný ruský režim. "Informácie naďalej preverujeme," dodal. 

Myslela na manžela 

Na mníchovskej konferencii vystúpila Navaľná na pódium a prihovorila sa prítomným. "Keď som sa tie správy dopočula, hovorila som si, či by som mala zostať tu s vami, alebo sa vrátiť k svojim deťom. Potom som si ale povedala: 'Čo by urobil Alexej na mojom mieste? 'Som si istá, že on by zostal stáť tu na tomto pódiu," povedala vdova po ruskom opozičnom politikovi.

"Chcem sa obrátiť na celú medzinárodnú komunitu, na všetkých ľudí. Mali by sme sa postaviť a spoločne bojovať proti tomuto zlu, proti tomuto strašnému režimu, ktorý je v Rusku stelesňuje Vladimir Putin. Ten by mal byť osobne povolaný na zodpovednosť za všetky ukrutnosti, ktorých sa dopúšťa," dodala Julia Navaľná, ktorá mala s manželom Alexejom dcéru a syna. 

Videli ho tento týždeň

Úzky okruh spolupracovníkov Alexeja Navaľného zatiaľ uviedol len toľko, že nie sú schopní potvrdiť, ani vyvrátiť smrť svojho vodcu. Podľa Navalného matky bol pri poslednej návšteve tento týždeň zdravý a v dobrej nálade. "Nechcem žiadne kondolencie. Videli sme ho vo väzení 12. februára. Bol nažive, zdravý a šťastný," uviedla podľa ruského opozičného listu Novaja Gazeta matka Navaľného Ljudmila.

Viac o téme: MatkaSmrťVdovaNemeckoMníchovAlexej NavaľnyjManželkaJulia NavaľnáMníchovská konferenciaMSC 2024Ljudmila Navaľná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu