Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svedectvo Navaľného spoluväzňa: Som presvedčený, že ho zavraždili!

Trestanecká kolónia č. 3 vo Vladimirskej oblasti, kde bol umiestnený Dmitrij Novikov aj Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (3)
Trestanecká kolónia č. 3 vo Vladimirskej oblasti, kde bol umiestnený Dmitrij Novikov aj Alexej Navaľnyj (Zdroj: X/Igor Sushko)

VILNIUS – V trestaneckej kolónii za polárnym kruhom zomrel minulý týždeň najväčší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa slov dozorcov mal byť po prechádzke vyčerpaný. Väzenie, v ktorom bol Navaľnyj umiestnený, patrí medzi najhoršie na svete. Svoje vie o tom aj Dmitrij Novikov, ktorý tam strávil dva roky. Okrem iného prezradil, čo si myslí o smrti známeho opozičného politika.

archívne video

Bývalý väzeň opisuje, aké to bolo vo väzení v Želiezovciach (Zdroj: Topky/Maarty)

Rodák z ruskej Kazane, Dmitrij Novikov, patrí rovnako, ako počas života Alexej Navaľnyj, medzi nepriateľov ruského vládneho režimu. Novikov strávil za mrežami v rôznych väzniciach 10 rokov života. Keď mu hrozilo ďalšie odňatie slobody, utiekol do Litvy. Dva roky strávil aj v trestaneckej kolónii číslo 3 vo Vladimirskej oblasti. Práve tu bol väznený od roku 2021 aj opozičný politik a najväčší kritik ruského prezidenta Alexej Navaľnyj. 

Desať rokov za mrežami

Novikov sa pre Litovskú národnú a rozhlasovú televíziu LRT vyjadril, čo zažíval v ruských väzniciach. Bol odsúdený za údajné budovanie extrémistickej komunity, online propagáciu extrémizmu a zo šírenia nepokojov medzi širokou verejnosťou. "Ďalší trest odňatia slobody prišiel v čase, keď som už sedel vo väzení v trestaneckej kolónii. Trestné činy som mal podľa súdnych spisov spáchať, keď som už bol za mrežami," hovorí Novikov.

Keď sa dozvedel o Navaľného smrti, hneď bol presvedčený, že ho zavraždili. "Takýto výsledok som predpokladal už pred dvomi rokmi," skonštatoval. Novikov strávil v trestaneckej kolónii č. 3 vo Vladimirskej oblasti dva roky. Bol tu umiestnený aj Alexej Navaľnyj. "O Motornom, tak sa hovorí tejto kolónii, poviem len jedno. Privážajú tam väzňov, ktorých potrebujú zničiť po fyzickej aj psychickej stránke. Alexeja tam z rovnakých dôvodov priviezli z inej kolónie. Držal vtedy protestnú hladovku," hovorí. 

Zničená psychika  

Spôsoby vo väzení boli tak kruté, že Navaľnyj mal hladovku po týždni vzdať. Podľa výpovede Novikova sa v trestaneckej kolónii č. 3 nachádzali špeciálne cely, kde niektorí odsúdení spolupracujú s vedením. "Zabíjajú a mučia iných väzňov. Podľa toho, aké pokyny dostanú od vedenia," dodáva Novikov s tým, že tu bola aj ambulancia psychiatra, kde sa problémovým väzňov podávali špeciálne lieky. Malo sa tam dokonca natáčať aj sexuálne násilie. 

Svedectvo Navaľného spoluväzňa: Som
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Novikov prezradil, že posledný rok vo väzení strávil na samotke. Predtým bol v spoločnej cele s ďalšími zhruba šiestimi väzňami, kde ich držali za veľmi prísnych podmienok. "Dovážali nám tam aj väzňov z psychiatrie, ktorí boli ešte pod vplyvom drog. Bol to strašný pohľad," povedal. Väzni mali podľa neho dostávať do žily látku "Madame Depot". Pri pravidelnom dávkovaní sa po pol roku stávajú väzni nepríčetnými. "Báli sme sa, že zošalieme. Navyše v takomto stave vás vystavia aj elektrickým šokom, alebo vás mlátia stočenými osuškami. Je to pocit, akoby ste dostali úder palicou, no nezanechá na tele žiadne stopy," vysvetlil Dmitrij Novikov. 

Chceli ho odstrániť 

Novikov povedal, že prípad s krvnou zrazeninou, na ktorú údajne zomrel Navaľnyj, bol v ruskom väzení bežný jav. Sám skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Niečo podobné sa malo stať aj moslimom, ktorí vystupovali v rámci, podľa ruských orgánov, extrémistickej organizácie. 

Raz popoludní ho predvolali do kancelárie vedúceho oddelenia. Vtedy sa nachádzal ešte v trestaneckej kolónii č. 6 v Ishime, v oblati Tyumenu. Na Ukrajine práve prebehla revolúcia a Rusko okupovalo časti Donbasu a Luhanska. V kancelárii ale nebol žiadny veliteľ. Namiesto neho mu dvaja muži v civile ponúkli stoličku. Predstavili sa ako príslušníci ruskej tajnej služby FSB. 

Svedectvo Navaľného spoluväzňa: Som
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Mal som pred nimi napísať prehlásenie, že nemôžem vystáť, ako na Donbase zabíjajú Rusov, a preto žiadam, aby ma poslali do prvej línie. Z frontu som sa mal vrátiť o pol roka. Navyše potrebovali odo mňa aj video odkaz pre ruských nacionalistov, ktorí vyzývajú širokú verejnosť, aby pomohla Rusom na Donbase," spomína Novikov.  

Všetko to bolo v rozpore s jeho presvedčením, pretože Novikov už od roku 2014 podporuje v tomto konflikte Ukrajinu. "Nevyhrážali sa mi, ani ma nezbili. Zdalo sa mi to zvláštne.  Pred odchodom mi ponúkli čaj. Na druhý deň som sa prebudil v nemocničnej časti kolónie so silnou bolesťou na hrudi," doplnil. Novikovi zavolali sanitku. Mal šťastie. Previezli ho do mestskej nemocnice v Ishime, kde zostal dva týždne. "Diagnóza znela infarkt. Lekári boli skutočne prekvapení, že som prežil."

Rekonštrukcia z vreciek väzňov 

Novikov pre litovskú televíziu povedal aj to, že ten čaj radšej prial bez odvrávania. V opačnom prípade si ani nevedel predstaviť, čo by nasledovalo. Po prekonaní infarktu sa mu výrazne zhoršil zrak a bol dlho vyčerpaný, ale zotavil sa. Ruské väzenia už dnes podľa neho nevyzerajú síce ako gulagy, ale väzni tam mimoriadne trpia. Jediný dôvod, prečo majú reprezentatívny vzhľad, je ten, že bohatí väzni sú nútení platiť za opravy a stavebné materiály. 

Viac o téme: TýranieJedAzylOtravaInfarktBrutalitaAlexej NavaľnyjDmitrij NovikovTrestanecká kolónia č. 3Vladimirská oblasťIshimTrestanecká kolónia č. 6
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu