Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Najčastejšie chyby, ktoré robia Slováci pri kúpe nehnuteľností: Odstráňte ich a nový domov bude váš!

Ilustračné foto PR článok Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kúpa nehnuteľnosti je často jednou z najväčších investícií v živote. Nielenže si vyžiada nemalé finančné prostriedky, ktoré musí kupujúci vynaložiť, ide aj o významný krok v živote. Túžba po novom domove je niekedy taká silná, že pri kúpe nehnuteľnosti zabudne či prehliadne podstatné veci, ktoré môžu celý proces zbytočne predĺžiť, alebo ho dokonca pripraviť o viac peňazí.

Skôr, než sa mnohí rozhodnú pre konkrétny byt či iný typ nehnuteľnosti, je prirodzené, že si spravia prieskum a vyhodnocujú realitné ponuky dostupné na slovenskom trhu. Pri zvažovaní a výbere u Slovákov zvyčajne zavážia finančné možnosti. Práve financie sú častým “kameňom úrazu” a rozhodnú o tom, či sa kúpa vôbec zrealizuje.

archívne video

Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nechať si poradiť nie je hanba

K finálnemu výsledku môže kupujúceho popohnať finančný agent, ktorý spolupracuje s určitými bankami. Hoci sa zdá, že ide o normálnu bežnú vec, napriek tomu ju v súčasnosti nevyužíva veľa Slovákov. Spoliehajú sa na seba a o radu žiadajú až vtedy, keď je naozaj zle. Sú presvedčení o tom, že všetko, vrátane vzoru zmluvy, sa dá nájsť na internete a navyše sa im zdá zbytočné zaplatiť niekomu províziu, keď si to všetko môžu zariadiť po vlastnej línii.

“Ide o veľkú výhodu mať pri sebe finančného agenta. Pomôže mu v kúpe nehnuteľnosti a navedie ho na takú realitnú ponuku, ktorá je preňho najlepšia. Zároveň kupujúceho pripraví na nečakané situácie, kvôli ktorým to celé nemusí prebehnúť presne podľa plánu,” zdôrazňuje Soňa Jurigová, majiteľka realitnej agentúry Zara Properties so sídlom v Púchove. Laický úsudok pri takej veľkej investícii nestačí, preto je finančný poradca užitočnou pomocou, ktorú mnohí ocenia.

Najčastejšie chyby, ktoré robia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozor na podvodníkov

Ak sa kupujúci rozhodne pre odborníka v oblasti financií, ešte nemá nič vyhraté. Ako upozorňuje realitná maklérka, treba byť obozretný pri výbere finančného poradcu. S podobnými odborníkmi sa doslova roztrhlo vrece, no nie na všetkých sa môžete stopercentne spoľahnúť. “Treba sa mať na pozore, ak je finančný poradca menej skúsený, alebo preferuje vlastný prospech pred reálnymi možnosťami klienta. Kupujúci tak môže prísť o peniaze a vzniknuté omyly sa potom ťažko naprávajú, nehovoriac o nedôvere,” prízvukuje Soňa Jurigová.

Najlepšie je dať na odporúčanie svojej rodiny či známeho z okolia, ktorý už využil služby finančného poradcu a je s nimi spokojný. Pred podpísaním zmluvy si určite zistite základné informácie o firme, v ktorej poradca pracuje, pýtajte sa na jeho kariéru a na systém odmeňovania. Treba si pamätať, že prioritou skutočného odborníka na financie je sám klient a jeho potreby a záujmy. Dôvera a vzájomný rešpekt sú kľúčom ku kvalitnému poradenstvu.

Najčastejšie chyby, ktoré robia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Neignorujte 3 základné otázky

“Najväčšia chyba je, ak si klient neurčí 3 základné parametre, ktorými by sa mal riadiť pri kúpe nehnuteľnosti,” prízvukuje realitná maklérka Soňa Jurigová. Kupujúci by si mal by položiť nasledujúce otázky:

1. “Čo vlastne chcem? Byt alebo dom? Dvojizbový alebo trojizbový byt?”

2. “V akej lokalite chcem bývať? Ako ďaleko som ochotný cestovať každý deň do práce alebo do obchodu?”

3. “Aký je môj cenový strop, aby som bol schopný pravidelného splácania?”

Ak si vyjasní hneď na začiatku tieto základné otázky, umožní mu to efektívne si vyčleniť nevyhovujúce ponuky na realitnom trhu a sústrediť sa len na tie podstatné. Vďaka tomu je veľmi pravdepodobné, že si nájde bývanie podľa vlastných predstáv, ktoré mu bude na stopercent vyhovovať v každom smere.

Vo financiách sa vyznáme, ale…

Podľa odborníčky sú Slováci v porovnaní s ostatnými krajinami Európy na chvoste, čo sa týka finančnej gramotnosti, avšak nie je pravda, že by sme boli všeobecne finančne negramotní. “Iné je to v prípade niektorých jednotlivcov, ktorí nemajú možnosť získať základné finančné vzdelanie alebo nemajú záujem o to, dozvedieť sa viac o financiách,” tvrdí realitná maklérka Soňa Jurigová a pokračuje, že medzi možné faktory, prispievajúce k slabej finančnej gramotnosti u niektorých Slovákov patrí nízka alebo takmer nulová úroveň finančného vzdelávania na školách.

Problémom je tiež nedostatok príležitostí pre získanie skúseností s riadením financií, nedostatok objektívnych informácií v oblastiach finančného sektora a celková nedôvera vo finančné služby a finančných poradcov, ktorá pramení pravdepodobne z čias dávno minulých, kedy mohol finančného poradcu robiť naozaj takmer každý.

archívne video

Interaktívny chodník v bojnickej zoo poučí návštevníkov o finančnej gramotnosti (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Hypotéka už nie je pravidlom

Hlavne mladí ľudia a páry, ktoré si chcú zaobstarať svoje vlastné bývanie sa často spoliehajú na to, že hypotéku v nejakej banke dostanú. I napriek tomu, že sa realitný trh zmenil a získať bývanie je ťažšie ako pred niekoľkými rokmi. Zatiaľ, čo kedysi to bolo jednoduché a stačilo sa preukázať, že máte pravidelný a dlhodobý finančný príjem, v dnešnej dobe už nie je pravidlom, že hypotéku budete mať. Na hypotéku sa treba pripraviť, bez dôkladnej prípravy sa to nedá. “Dobrý finančný poradca, prípadne kvalitný realitný maklér by mal klientovi férovo poradiť, aby sa mu splácanie nevymklo spod rúk. Minulé roky bolo jednoduchšie zobrať si hypotéku, no v dnešnej dobe je to už obtiažnejšie,” hovorí Soňa Jurigová.

Práve hypotéka je to najpodstatnejšie. Málokto má dnes dostatok vlastných finančných prostriedkov, ktorými by pokryl kompletnú cenu nehnuteľnosti. Niet divu, že sa mnohí spoliehajú na pomoc od banky, ktorú však nemajú istú. Hoci sa zdá, že vyhliadky nie sú pozitívne, stále je tu svetielko nádeje, ktoré vzplanie pri predstave získania vlastného domova.

Viac o téme: HypotékaFinancieBývanie Nehnuteľnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu