Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Navaľného mamu odmietli úrady vpustiť do márnice: Manželka obvinila zo smrti Putina

Matku Alexeja Navaľného, Ljudmilu, nechcú vpustiť do márnice, kde má byť telo jej syna Zobraziť galériu (2)
Matku Alexeja Navaľného, Ljudmilu, nechcú vpustiť do márnice, kde má byť telo jej syna (Zdroj: X/Lazz Lazz)

MOSKVA - Matku Alexeja Navaľného a jeho advokátov dnes nepustili do márnice v Salecharde na severe Ruska, kde je zrejme telo tohto opozičného predstaviteľa. Podľa serveru Meduza to uviedla Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Ruské úrady okrem toho podľa hovorkyne matke aj právnym zástupcom oznámili, že príčina smrti Navaľného sa ďalej vyšetruje.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Naťahujú čas

"Alexejova matka spoločne s právnikmi prišli skoro ráno pred dvere márnice. Dovnútra ich ale nevpustili. Jedného z advokátov doslova vystrčili. Na otázku, či tam je Alexejovo telo, pracovníci neodpovedajú," uviedla Jarmyšová na sieti X.

Vyšetrovací výbor, ktorý plní úlohu kriminálnej ústredne, okrem toho Navalného blízkym oznámil, že vyšetrovanie okolností jeho smrti bolo predĺžené. "Ako dlho to ešte bude trvať, nie je známe. Príčina smrti je rovnako ako predtým 'nezistená'. Klamú, naťahujú čas a ani to neskrývajú," napísala Jarmyšová.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení. V piatok väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť. Ruská opozícia aj viacerí západní predstavitelia pripisujú vinu za Navalného úmrtie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Správy o Navaľnom úmrtí sú opradené mnohými nejasnostami. Opozičný list Novaja gazeta s odvolaním sa na nemenovaného pracovníka záchranárov napísal, že na Navalného tele boli modriny, ktoré mu mohli spôsobiť počas záchvatu puta. "Človek sebou škube v záchvate, snaží sa ho držať, ale putá sú veľmi pevné, a tak vznikajú podliatiny," opísal záchranár. Uviedol tiež, že Navaľnyj mal modrinu na hrudníku, ktorá môže vzniknúť v súvislosti s masážou srdca.

Navaľnyj mohol teda mať zástavu srdca, vyvodil opozičný list s tým, že ale nie sú žiadne správy o jej možných príčinách. List však pripomenul, že v roku 2020 bol tento známy kritik Kremľa podľa západných expertov otrávený bojovou látkou zo skupiny novičok. Takéto látky v organizme zvyšujú prítomnosť neuroprenášača acetylcholínu, čo má vplyv na množstvo faktorov vrátane fungovania srdca, uviedol predtým v súvislosti s Navalného otravou lekár a odborník na intenzívnu medicínu Michail Fremderman.

Oznámenie o smrti pôsobilo ako dopredu pripravené

Podozrenie tiež vzbudzuje rýchlosť, s akou po piatkovom oznámení o Navalnom úmrtí väzenská služba prišla s vyhlásením, ktoré pôsobilo ako dopredu pripravené, alebo s akou hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predstúpil s komentárom pred médiá, poznamenal britský denník The Times. "Toto rýchle načasovanie môže znamenať len jednu vec. Všetko bolo plánované dopredu a skoordinované," uviedla ľudskoprávna organizácia Gulagu.net.

Od jedného z Navaľného spoluväzňov Novaja gazeta zistila, že sa väzni o opozičnej smrti dozvedeli v piatok už o desiatej hodine dopoludnia miestneho času. Navaľného smrť bola ale oficiálne oznámená až po druhej hodine miestneho času.

Nezvyčajného diania v trestaneckom zariadení si tento nemenovaný väzeň všimol ale už večer predchádzajúceho dňa. Správa zariadenia podľa neho zosilnela ochranu a večer a počas noci do areálu trikrát prichádzala akési autá. Naopak, nasledujúci deň ráno žiadne sanitky podľa neho neprichádzali a objavili sa až po tom, ako sa väzni dozvedeli o Navalného úmrtí. "Preto si myslím, že Navaľnyj zomrel oveľa skôr ako v ten čas, ktorý povedali. Pravdepodobne ešte predchádzajúci deň večer," uviedol tento zdroj opozičného listu.

Manželka Alexeja Navaľného obvinila zo smrti manžela Vladimira Putina

Vdova po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom dnes obvinila z manželovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Vo videoodkaze uviedla, že chce pokračovať v práci svojho muža a bojovať za slobodné Rusko. Uviedla, že Putin Navaľného zabil, pretože "ho nedokázal zlomiť", a prisľúbila, že čoskoro spoločne s manželovými spolupracovníkmi prehovorí o konkrétnej príčine, prečo sa ho šéf Kremľa rozhodol odstrániť. Julija Navalná sa dnes v Bruseli zúčastňuje na zasadnutí únijných ministrov zahraničia.

Navalná uviedla, že chce žiť v slobodnom Rusku a chce ho pomôcť vybudovať. Dodala, že smrť jej muža Alexeja jej zlomila srdce, nemôže sa ale vzdať a musí pokračovať v jeho práci. "Budem pokračovať v práci Alexeja Navalného. Pokračovať v práci za našu krajinu a vyzývam vás, aby ste stáli po mojom boku," apelovala v emotívnom videoprejave Navalná. Rusov vyzvala, aby sa nebáli a konali.

Ruské úrady podľa Navaľnej teraz skrývajú telo jej manžela

"Jedine tak a nijako inak sa nemysliteľná obeť, ktorú priniesol, nestane zbytočnou. Nebojím sa a vy sa tiež nebojte," zdôraznila. Ruské úrady podľa nej teraz skrývajú telo jej manžela. Obvinila ich, že čakajú na to, až z jeho tela vyprchajú stopy nervovoparalytickej látky novičok. Vyhlásila tiež, že vie, prečo nechal Putin Navaľného zabiť. "Vieme, prečo konkrétne Putin Alexeja pred tromi dňami zabil. Čoskoro vám o tom povieme," oznámila Navalná.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení. Minulý týždeň v piatok väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi sa po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom urobilo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť.

V Rusku sa v polovici marca uskutočnia prezidentské voľby. Hlasovanie bude tentoraz prvýkrát trojdňové, od 15. do 17. marca. Vo všeobecnosti sa očakáva víťazstvo terajšieho prezidenta Putina, ktorý by si tak mal zabezpečiť zotrvanie v Kremli až do roku 2030, ak však teraz dvadsaťsedemročný politik šesťročný mandát dokončí.

Viac o téme: MatkaSmrťAlexej NavaľnyjRukoVäzeniePolitikaLjudmila Navaľná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu