Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty (4. októbra 2023)

Ukrajinskí vojaci Zobraziť galériu (3)
Ukrajinskí vojaci (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že jeho protiletecká obrana pri pobreží Krymu zostrelila ukrajinskú protilodnú strelu Neptún. Moskvou dosadený gubernátor Sevastopolu Michail Razvozžajev informoval, že trosky zo zneškodneného ukrajinského dronu poškodili obytný dom. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 587

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 587 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:32 Dron Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) údajne zničil v ruskom meste Belgorod ležiacom neďaleko hraníc s Ukrajinou systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf. Informuje o tom TASR na základe správy televízie CNN, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj v SBU.

21:29 Kyjev robí všetko pre to, aby zaistil, že Ukrajina dostane v nadchádzajúcich mesiacoch viac systémov protivzdušnej obrany. Povedal to v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše TASR podľa agentúry AFP.

20:19 Ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov v stredu médiám predstavil plášť blokujúci tepelné žiarenie, ktorý podľa jeho slov dokáže urobiť vojakov neviditeľnými pred termovíznymi kamerami a dronmi. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

18:54 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) v stredu zverejnila video, ktoré údajne zachytáva obojživelnú operáciu ukrajinských špeciálnych jednotiek na pobreží okupovaného polostrova Krym, informuje TASR podľa správy servera Sky News.

16:45 Polícia v čečenskej metropole Groznyj odmietla začať trestné stíhanie za voči synovi čečenského vodcu Adamovi Kadyrovovi, ktorý nedávno brutálne zbil bezbranného muža vo vyšetrovacej väzbe. Zdôvodnila to tým, že Adam Kadyrov má 15 rokov, preto ako neplnoletá osoba nemôže niesť trestnú zodpovednosť, informovala agentúra DPA.

15:59 Zamestnanosť ukrajinských odídencov dosiahla vo februári tohto roku na Slovensku 34 %, zároveň sa im nedarilo umiestňovať na pozíciách, ktoré by zodpovedali ich vzdelaniu. Až 46,2 % z nich si našlo prácu, ktorá vyžadovala nižšie ako ich najvyššie dosiahnuté vzdelanie. Informoval o tom v stredu Inštitút sociálnej politiky (ISP) Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

15:55 Ukrajina musí prekonať zimu bez toho, aby stratila svoju súčasnú iniciatívu na bojisku, kde čelí ruským jednotkám, ktoré vlani vo februári napadli Ukrajinu, povedal v rozhovore s talianskou stanicou Skytg24 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vojna trvá už druhým rokom, ale podľa prezidenta Ukrajinci nestrácajú motiváciu pokračovať v protiofenzíve a usilovať sa o víťazstvo, aj keď sa stretávajú s nedostatkom zbraní.

14:13 Britský premiér Rishi Sunak v stredu vyzval západných spojencov, aby pokračovali v posielaní zbraní Ukrajine, ktorá bojuje proti invázii Ruska. TASR prevzala správy z tlačovej agentúry AFP a z portálu britskej televízie Sky News.

13:45 Hlavné spravodajské riaditeľstvo Ukrajiny zverejnilo video a uviedlo, že ukrajinské špeciálne jednotky úspešne pristáli na Kryme a spôsobili nepriateľovi požiarne škody (video).

13:15 Výkonný podpredseda Európskej komisie pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis v dňoch 5. a 7. októbra navštívi Slovensko a jeho návšteva sa zameria na pohraničný región s Ukrajinou. V stredu to oznámila Európska komisia (EK) informuje spravodajca. Výkonného podpredsedu EK privíta minister dopravy SR Pavol Lančarič a spolu navštívia prekladisko tovarov v Čiernej nad Tisou.

13:00 Ruský prezident Vladimir Putin navštívi na budúci týždeň Kirgizsko, informovali v stredu úrady tejto stredoázijskej krajiny. Informuje agentúra AFP. Putin neopustil Rusko od marca, kedy naňho Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu vydal zatykač za nezákonnú deportáciu ukrajinských detí do Ruska.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: TASR/AP)

12:20 Zákaz vjazdu ruských áut do viacerých členských štátov EÚ nezostane bez odozvy, povedala Zacharovová.

11:20 Ukrajinský štátny vyšetrovací úrad ukončil vyšetrovanie prípadu "zastrelenia Nebeskej stovky", uviedla tlačová služba SBU. Vyšetrovacie materiály boli zaslané súdu.

11:00 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných šéfa gruzínskej légie bojujúcej na strane Ukrajiny Mamuku "Ušangiho" Mamulašviliho.

10:40 Ukrajina sa môže sama rozhodnúť, ako použije zbrane dodané jej spojencami, povedal minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. "Mali by sa rozhodnúť, ako čo najlepšie brániť svoju krajinu, ako najlepšie získať späť pôdu. Necháme to úplne na nich, náš vplyv na situáciu tu môže byť len poradný," povedal Blinken.

10:00 Ruské úrady v stredu vykonajú celoštátny test systémov varovania verejnosti pred hroziacim nebezpečenstvom. V celej krajine budú spustené sirény a preruší sa televízne vysielanie, informuje správa agentúry Reuters. Takýto test vykonali v Rusku prvýkrát v roku 2020 a je súčasťou novej iniciatívy, ktorá od 1. septembra od úradov vyžaduje robiť takýto test dvakrát ročne.

9:40 Predseda Rady EÚ Charles Michel podporuje pristúpenie Ukrajiny do roku 2030.  V rozhovore pre Spiegel povedal, že požaduje, aby EÚ urýchlila rozhodovacie procesy.

9:15 Ruská prokuratúra žiada trest deväť a pol roka väzenia pre bývalú novinárku štátnej televízie Marinu Ovsiannikovovú, ktorá je na úteku. Informuje portál britského denníka The Guardian.

9:00 Podľa britských odhadov ruská protilietadlová obrana omylom zostrelila jednu z vlastných stíhačiek neďaleko okupovaného mesta Tokmak na juhu Ukrajiny. Je to piate stratené lietadlo Su-35S, najpokročilejšie ruské stíhacie lietadlo v širokom meradle, uviedlo v stredu britské ministerstvo obrany. Celkovo Rusko od začiatku útočnej vojny proti Ukrajine stratilo približne 90 lietadiel.

8:35 EÚ sa pripravuje na začatie oficiálnych rokovaní s Ukrajinou o vstupe do Európskej únie, oficiálne to bude oznámené v decembri.

8:15 Ukrajina má náhradné diely v Rumunsku a Poľsku na obnovu svojej energetickej infraštruktúry.

8:00 V Krasnojarsku horí hlinikáreň.  O príčinách mimoriadnej udalosti zatiaľ nie je nič známe. Miestne úrady hlásia, že nedošlo k žiadnym obetiam.

7:55 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyjadril vďaku čečenskému šéfovi Ramzanovi Kadyrovovi za dohľad nad vytváraním vojenských jednotiek v Čečensku počas konferencie s ruským vojenským vedením 3. októbra, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

7:20 Rusko tvrdí, že v noci zostrelilo 31 bezpilotných lietadiel. Ruské ministerstvo obrany prostredníctvom svojho telegramového kanála uviedlo, že jeho sily zostrelili v noci 4. októbra 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad oblasťami Belgorod, Brjansk a Kursk.

6:45 Litva otvorila koridor pre tranzit ukrajinského obilia do prístavov pobaltských krajín.

6:15 Burger King naďalej pôsobí v Rusku napriek sľubom, že odídu.  Burger King je dcérskou spoločnosťou nadnárodnej spoločnosti Restaurant Brands International (RBI), ktorá vlastní 15% podiel vo franšízovom biznise Burger King v Rusku.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters informovalo, že nad severozápadnou časťou Čierneho mora pri Krymskom polostrove bola zničená ukrajinská strela Neptún. Toto tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

Šéf správy Sevastopolu Razvozžajev na telegrame napísal, že trosky zostreleného ukrajinského dronu dopadli na strechu bytového domu. Niekoľko okien sa rozbilo, nikomu sa ale nič nestalo. Razvozžajev tiež napísal, že na miesto vyrazili špecializovaní záchranári, aby rozhodli, ako z miesta odstrániť výbušné zariadenia.

Ukrajina v posledných týždňoch zosilnela útokmi proti Krymu, ktorý Rusko obsadilo a anektovalo v roku 2014. Nedávno ukrajinské špeciálne sily zaútočili na sídlo velenia ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole.

Moskva si predvolala moldavského veľvyslanca

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Moldavska v Moskve Liliana Dariija, aby mu tlmočilo protest proti údajnej "politicky motivovanej perzekúcií" ruskojazyčných médií v Moldavsku. Informuje správa agentúry AFP. Kišiňov v polovici septembra vyhostil šéfa moldavskej pobočky ruskej štátnej tlačovej agentúry Sputnik, ktorú Moldavsko obviňuje zo šírenia ruskej propagandy a dezinformácií. 

Moskva v tejto súvislosti uviedla, že ide o súčasť prebiehajúcej kampane, ktorá sa usiluje o perzekúciu ruských médií v Moldavsku. Bez uvedenia bližších detailov dodala, že istým ľuďom, ktorí sa podieľajú na obmedzovaní slobodného prejavu a práv ruských novinárov v Moldavsku, bude zakázaný vstup do Ruska. 

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa zvýšilo napätie medzi Moskvou a Kišiňovom. Ako píše AFP, súčasná moldavská vláda, naladená proeurópsky, odsúdila ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine, ako aj údajné sprisahanie Moskvy s cieľom zosadiť vládu v Kišiňove.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu