Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý kardinál nie je kompetentný postaviť sa pred súd za zneužívanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON — Sudca v americkom štáte Massachusetts v stredu rozhodol, že 93-ročný bývalý rímskokatolícky kardinál Theodor McCarrick pre demenciu nie je kompetentný postaviť sa pred súd. Kedysi vplyvný katolícky prelát bol obvinený z obťažovania 16-ročného chlapca v roku 1974.

Počas súdneho pojednávania psychologička najatá prokuratúrou uviedla, že McCarrick má značné nedostatky v pamäti. Počas dvoch stretnutí si často nedokázal spomenúť, o čom hovorili pred hodinou. Doktorka Kerry Nelliganová tiež povedala, že neexistujú žiadne lieky, ktoré by mohli zlepšiť tieto symptómy.

Vo februári McCarrickovi právnici požiadali súd, aby prípad zamietol s tým, že bývalý kardinál má pravdepodobne Alzheimerovu chorobu. Podľa nich má "obmedzené chápanie" trestného konania. V inom prípade sexuálneho zneužívania v štáte Wisconsin je pojednávanie s ním naplánované na 18. septembra. McCarrick je jediný americký kardinál, ktorý čelil obvineniam zo sexuálneho zneužívania detí. V minulosti svoje obvinenia odmietol.

Tento prípad znamenal pre katolícku cirkev veľkú stratu dôveryhodnosti

Bývalého arcibiskupa Washingtonu D.C. prepustil pápež František z kňazského stavu v roku 2019, keď interné vatikánske vyšetrovanie potvrdilo, že sexuálne obťažoval dospelých aj deti.Tento prípad znamenal pre katolícku cirkev veľkú stratu dôveryhodnosti, pretože o "problematickom" správaní McCarricka Vatikán vedel už v roku 1999. Napriek tomu sa stal vplyvným kardinálom a vyslancom "mäkkej diplomacie" Svätej stolice.

 

Viac o téme: KardinálDemenciaSúd USATheodor McCarrickZneužívanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu