Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čínska ekonomika ťahá z posledného: Dozvuky ekonomického prepadu zasiahnu aj peňaženky Slovákov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

HONGKONG – Ekonomický tiger z Ázie padá na kolená. Obdobie nadmerne vysokého hospodárskeho rastu Číny sa zjavne zažíva svoj koniec. Aj keď bude ekonomika miliardovej krajiny aj naďalej rásť, tempo rastu sa nezastaviteľne znižuje. Číňania sa zároveň čoraz častejšie začínajú stretávať s novými problémami v podobe vysokej nezamestnanosti u mladých ľudí. Tento prepad by mohol mať nedozerné následky pre celý svet a taktiež peňaženky Slovákov.

archívne video

Čínska najväčšia socha hlavy vytesaná v hore v Chu-pej. (Zdroj: Profimedia.sk)

Čínsky ekonomický rast sa začína spomaľovať, za posledné 3 mesiace vzrástla hospodárska produkcia v krajine s najväčším počtom ľudí len o 0,8%. Predošlí kvartál sa však tieto čísla pohybovali na úrovni 2,2%, informuje portál CNBC. Problémom je taktiež nestabilná situácia na trhu s nehnuteľnosťami.

Podľa portálu Hospodárske noviny je zhoršujúcim problémom aj neustále zvyšujúca sa nezamestnanosť mladých ľudí. Tá podľa júnových štatistík vyrástla až na úroveň 21,3%.

Čínska ekonomika ťahá z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď je vývoj čínskej ekonomiky v dlhodobom horizonte stále rastúci a v rokoch 1978 až 2022 dosahoval priemernú hodnotu 9%, niektoré odvetvia tamojšej ekonomiky už dnes hlásia veľké problémy.

Negatívny vplyv na čínske hospodárstvo môžu mať aj snahy USA o odstrihnutie Číny od dodávok vyspelých polovodičov, či iných technológii, informoval portál.

Odlúčiť sa od čínskej ekonomiky je skoro nemožné

Pokiaľ čínska ekonomika padne, negatívny vplyv by pocítila väčšina svetových ekonomík vrátane slovenskej, o čom svedčí aj dlhodobé posilňovanie ekonomických vzťahov s touto krajinou.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v nedeľu dôrazne odmietol myšlienku prerušenia hospodárskych vzťahov s Čínou a označil ju za ilúziu. Neexistuje možnosť, ako od seba ekonomicky oddeliť Čínu, Ameriku a Európu, povedal novinárom na francúzskej ambasáde v Pekingu.

Čínska ekonomika ťahá z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Francois Mori)

Le Maire zároveň v Číne obhajoval ambíciu Francúzska posilniť svoju nezávislosť v niektorých oblastiach ekonomiky. Koncept odbúravania rizík však neznamená, že Čína je riziko, zdôraznil. Francúzsko počas pandémie koronavírusu zistilo, že je príliš závislé od niektorých veľmi špecifických komponentov, napríklad počítačových čipov, a nechce, aby sa to zopakovalo, dodal Le Maire.

Vyjadrenia francúzskeho ministra zazneli v čase, keď sa niektoré západné krajiny snažia znížiť svoju závislosť od Číny. Platí to najmä v prípade Nemecka, pre ktoré je ázijská krajina hlavný obchodný partner a dôležitý trh pre jeho automobilový priemysel. V prospech odklonu od Číny sa vyslovili aj Spojené štáty, hoci ministerka financií Janet Yellenová počas návštevy Pekingu začiatkom tohto mesiaca uviedla, že oddeliť od seba americkú a čínsku ekonomiku by bolo prakticky nemožné.

Viac o téme: ČínaSlovenskoPeniazeNezamestnanosťEkonomický prepad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu