Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalšia smrť černocha (†23) po zásahu americkej polície: VIDEO Padlo niekoľko výstrelov

Incident, pri ktorom bol zastrelený podozrivý
Incident, pri ktorom bol zastrelený podozrivý (Zdroj: YouTube/WCCO - CBS Minnesota)

MINNEAPOLIS - Polícia v Minneapolise zverejnila videozáznam z kamery na tele jedného z policajtov zasahujúcich pri stredajšom incidente, pri ktorom bol zastrelený dvadsaťtriročný podozrivý. Stanica BBC pripomenula, že šlo o prvú smrť z rúk policajtov v tomto americkom meste od mája, kedy v Minneapolise prišiel pri policajnom zásahu o život černoch George Floyd. Aj teraz sa obeťou policajnej akcie stal černoch.

Po smrti Floyda, ktorému pri zatýkaní policajt skoro deväť minút kľačal na krku, zažil Minneapolis mesiace nepokojov, sprevádzaných násilím. Protesty proti policajnej brutalite sa rozšírili po celej krajine aj do zahraničia.

Dvadsaťtriročný Dolal Idd bol podozrivý zo spáchania závažného zločinu. Podľa polície, ako aj podľa prvých svedectiev Idd vystrelil prvý a policajti odpovedali paľbou - muža zastrelili. Zábery z policajnej kamery podľa BBC ukazujú, ako policajti zablokovali biele auto na čerpacej stanici na juhu mesta, neďaleko od miesta, kde zomrel Floyd. Je počuť, ako muži zákona na podozrivého kričia, aby zastavil vozidlo a dal ruky hore, ako zaznejú výstrely, a to aj z policajných zbraní.

Upozornenie! Video obsahuje násilnosti a je nevhodné pre deti a ľudí s citlivejšou povahou.

Žena, ktorá bola v Iddovom aute, vyviazla bez zranení, rovnako ako zasahujúci policajti, uviedla polícia.

Policajný náčelník Medaria Arradondo uviedol, že na mieste bola nájdená zbraň. „Keď som sledoval video, ktoré všetci videli, zdá sa - a určite v spomalenej verzii - že osoba vo vnútri auta vystrelila skôr ako policajti,“ povedal.

Na mieste činu sa nasledujúci deň zišli ľudia, prišiel aj Iddov otec Bayle Gelle. Zhromaždenie vyvolalo obavy, že protesty znovu vzplanú. „Len sedel v aute a zastrelili ho bez dôvodu,“ povedal Gelle televízii CBS. „Prečo sme tu? Kvôli farbe. Bol to černoch. Chceme vedieť, prečo môjho synčeka zabili,“ dodal.

Starosta Jacob Frey sľúbil vyšetriť fakty a zabezpečiť spravodlivosť. „Vieme, že o život prišiel človek a že dôvera medzi farebnými komunitami a poriadkovými silami je krehká,“ uviedol vo vyhlásení. „Obnovenie dôvery závisí na absolútnej transparentnosti,“ dodal.

Floydova smrť viedla k volaniu po reforme polície či dokonca zrušeniu mestskej polície, ale tieto snahy ustali, dodala BBC.

Viac o téme: PolíciaStreľbaČernochMinneapolisZásahZatýkanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu