Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Masaker v Nemecku: Desaťtisíce ľudí si uctili pamiatku obetí stredajšej streľby v Hanau

Desaťtisíce ľudí sa zúčastnili v Nemecku na tryznách za obete streľby, ktorú v stredu spustil krajne pravicový extrémista, pričom zabil deväť osôb. Zobraziť galériu (2)
Desaťtisíce ľudí sa zúčastnili v Nemecku na tryznách za obete streľby, ktorú v stredu spustil krajne pravicový extrémista, pričom zabil deväť osôb. (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

BERLÍN - Desaťtisíce ľudí sa vo štvrtok večer zúčastnili v Nemecku na tryznách za obete streľby, ktorú v stredu spustil v dvoch baroch s vodnými fajkami v meste Hanau krajne pravicový extrémista, pričom zabil deväť osôb.

Podozrivého 43-ročného muža neskôr našla polícia v jeho dome mŕtveho, spolu s jeho matkou, ktorú tiež zastrelil. Ľudia so sviečkami a bielymi ružami v rukách sa ticho zišli v Hanau, Frankfurte nad Mohanom, Berlíne a ďalších niekoľkých desiatkach nemeckých miest, informuje tlačová agentúra AFP. Niektorí niesli transparenty so sloganmi odsudzujúcimi násilie páchané na základe rasovej odlišnosti.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa k činu vyjadrila slovami: "Rasizmus je jed, nenávisť je jed, a tento jed existuje v našej spoločnosti a je zodpovedný za príliš mnoho zločinov." Deväť zabitých ľudí v hanauských šiša baroch malo 21 až 44 rokov, pričom všetky obete mali "migrantské pozadie", hoci niektorí z nich boli nemeckými občanmi, uviedol hlavný spolkový prokurátor Peter Frank.

Medzi mŕtvymi sú piati Turci a po jednej osoby z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Rumunska a Poľska. Minister vnútra spolkovej krajiny Hesensko Peter Beuth podľa stanice BBC uviedol, že podozrivý útočník predtým nebol úradom známy. Nemecké médiá napísali, že muž mal zbrojný pas a v jeho automobile sa našli zásobníky a munícia.

Nemecké zbraňové zákony sú jedny z najprísnejších na svete, pričom v uplynulých rokoch - po iných masových streľbách - boli ešte viac zregulované. Nemecká spolková prokuratúra násilný čin vyšetruje ako terorizmus. Páchateľ zanechal video obsahujúce krajne pravicové a extrémistické názory, v ktorom sa k činu priznáva.

Spojené štáty chcú podpísať dohodu s Talibanom 29. februára, tvrdí Pompeo

Spojené štáty sa pripravujú na to, že 29. februára podpíšu dohodu s afganským povstaleckým hnutím Taliban. Oznámil to v piatok šéf americkej diplomacie Mike Pompeo, ktorého citovala agentúra AFP. K podpísaniu dohody dôjde, ak sa v priebehu nasledujúceho týždňa podarí v Afganistane obmedziť násilie, k čomu sa zaviazali Taliban na jednej strane a afganské a americké bezpečnostné sily na strane druhej. 

"Očakáva sa, že po úspešnej implementácii (dohovoru o obmedzení násilia) budeme môcť pristúpiť k podpísanou dohody medzi USA a Talibanom," uviedol Pompeo vo vyhlásení, ktoré zverejnil po ukončení návštevy Saudskej Arábie. Dohovor o obmedzení násilia v Afganistane, faktickom čiastočnom prímerí, by mal platiť sedem dní od 22. februára o polnoci miestneho času (20.30 h SEČ). 

Ak sa podarí násilie skutočne obmedziť, malo by v sobotu 29. februára dôjsť k podpísaniu dohody medzi USA a Talibanom. Následne by mali v katarskej metropole Dauha začať mierové rokovania za účasti všetkých strán konfliktu v Afganistane. Z rozhovorov by mala vzísť dohoda o "komplexnom a trvalom prímerí" a plán budúceho politického vývoja v Afganistane, uviedol Pompeo. 

Militantné hnutie Taliban prestalo útočiť na veľké mestá v snahe pokračovať v mierových rozhovoroch s USA, hoci boje v provinciách nezastavilo. Dohoda medzi Washingtonom a Talibanom by mala otvoriť cestu k tomu, aby americké jednotky začali opúšťať Afganistan výmenou bezpečnostné záruky.

Viac o téme: ObeteStreľbaNemeckoAngela MerkelováHanau
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu