Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Útok na kábulské letisko: Páchateľov zatkli, k teroru sa prihlásil Daeš aj Taliban

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

KÁBUL - Jedna žena zahynula a 11 ďalších osôb utrpelo zranenia pri útoku militantov na medzinárodné letisko v afganskej metropole Kábul, kam niekoľko hodín predtým pricestovali na neohlásenú návštevu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a minister obrany Spojených štátov James Mattis.

Podľa úradov militanti spustili paľbu z domu pri letisku, pričom zasiahli aj civilné objekty. Agentúra DPA písala o paľbe z mínometov, spravodajská stanica BBC uviedla, že militanti použili raketomety. Afganskí vojaci následne vtrhli do domu, v ktorom sa usadili útočníci, a štyroch zlikvidovali. K útoku sa prihlásilo militantné hnutie Taliban aj teroristická organizácia Daeš. Taliban oznámil, že terčom jeho útoku bolo Mattisovo lietadlo.

Mattis a Stoltenberg bol v čase útoku na schôdzke s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním a načrtli mu novú stratégiu pre jeho krajinu. Ghaní vyjadril nádej, že NATO pôjde v stopách USA, ktoré nedávno oznámili, že zvýšia počet vojakov v Afganistane o 3000. V krajine je momentálne 11.000 amerických vojakov. Mattis na tlačovej konferencii vyhlásil, že ani USA, ani jeho spojenci v NATO neprenechajú Afganistan "nepriateľovi, ktorý si zabíjaním dláždi cestu k moci".

Stoltenberg v rozhovore pre agentúru AP označil ostreľovanie letiska za "teroristický útok", ktorý je znamením "slabosti" militantov. Boj proti nim označil za najlepší spôsob, ako zabezpečiť, že "nebudú schopní expandovať a prekročiť hranice Afganistanu a spustiť nové útoky proti iným krajinám vrátane krajín NATO".

Viac o téme: LetiskoKábulTalibanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu