Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Žiadne šokujúce zistenie: Bombový útok v Afganistane má na svedomí Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KÁBUL - Sunnitská teroristická organizácia Daeš sa prihlásila k dnešnému samovražednému bombovému útoku neďaleko šiitskej mešity v afganskej metropole Kábul. Informovala o tom agentúra DPA.

Organizácia prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amák potvrdila, že útok, pri ktorom zahynulo najmenej šesť ľudí a 27, vrátane žien a detí, utrpelo zranenia, vykonal samovražedný atentátnik.Hnutie Taliban sa od útoku dištancovalo.

Všetky obete boli civilisti, potvrdilo ministerstvo vnútra. Podľa neho sa útočník, prezlečený za pastiera oviec, vyhodil do vzduchu na ulici približne kilometer od mešity Husajníja. K útoku došlo po modlitbách, keď sa veriaci vracali domov. Polícia zatkla tri podozrivé osoby.

Útok sa odohral dva dni pred začiatkom moslimského sviatku ášúrá. Islamský štát považuje šiitov za kacírov, ktorí si zasluhujú smrť. Afganská šiitská menšina je čoraz častejšie terčom útokov miestnej odnože organizácie Islamský štát. Na túto komunitu útočia najmä počas náboženských sviatkov, keď sú mešity plné veriacich.

Viac o téme: Bombový útokAfganistanDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu