Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poriadne faux pas, Sobotka prišiel bez demisie: Reakcia a nové vyhlásenie Zemana

Bohuslav Sobotka Zobraziť galériu (2)
Bohuslav Sobotka (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek, file)

PRAHA - Poriadne faux pas sa dnes popoludní odohralo na Pražskom hrade, kam zavítal premiér Bohuslav Sobotka, ktorý však neprišiel ešte formálne podať avizovanú demisiu, ale prediskutovať s prezidentom Milošom Zemanom aktuálnu vnútropolitickú situáciu a oboznámiť hostiteľa s postojom ČSSD k jej riešeniu.

Zeman totiž nechal pripraviť sieň, ako by predseda vlády podával demisiu, Sobotkovi poďakoval za prácu, ktorú vykonal v čele vlády a požiadal ho, aby vláda až do vymenovania novej plnila ďalej svoje úlohy. Informovali o tom české elektronické médiá a internetové servery.

Miloš Zeman a Bohuslav
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Michal Dolezal/CTK via AP)

Najvyšší český predstaviteľ Sobotkovi povedal, že očakával demisiu, a vytkol mu, že spôsobil vládnu krízu. Podľa názoru predsedu vlády však krízu spôsobil vicepremiér, minister financií Andrej Babiš, ktorý nevysvetlil okolnosti okolo svojho podnikania a majetku. "Nečakal som, že Miloš Zeman pripraví na Pražskom hrade takýto ceremoniál," poznamenal Sobotka a dodal: "Bohužiaľ, taká je česká politika".

Sobotka: Keď Babiš odíde, do desiatich minút je po vládnej kríze

Vládna kríza v Českej republike sa môže skončiť v priebehu desiatich minút, ak minister financií Andrej Babiš (ANO) opustí svoj post. Vyhlásil to dnes český premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom. ČSSD je podľa Sobotku pripravená rýchlo sa dohodnúť s hnutím ANO a KDU-ČSL na obnovení vlády. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Premiér na tlačovej konferencii po stretnutí so Zemanom na Pražskom hrade novinárom povedal: "Vládna kríza sa môže v priebehu desiatich minút skončiť. Stačí, ak Andrej Babiš uzná svoju zodpovednosť; stačí, ak podpredseda vlády a minister financií Andrej Babiš uprednostní záujem Českej republiky a stabilitu Českej republiky pred svojou túžbou zotrvať vo funkcii ministra financií. Potom sme schopní sa veľmi rýchlo dohodnúť na rekonštrukcii koaličnej vlády, potom sme schopní sa dohodnúť, kto tú vládu bude viesť," vyhlásil Sobotka.

Zemana informoval aj o nahrávkach Babiša

Prezidenta Zemana tiež poinformoval o nahrávkach, v ktorých údajne Babiš dával redaktorovi denníka MF Dnes Markovi Přibilovi úlohy. Sobotka to pokladá za dôkaz, že kolega z vlády verejnosti klamal, keď v minulosti dôrazne tvrdil, že médiá neovplyvňuje. Premiér na tlačovej konferencii tiež povedal, že na rokovaní Zemanovi zhrnul dôvody, prečo sa s ním chcel stretnúť. Jedným z dôvodov sú nejasnosti okolo Babišovho podnikania a jeho korunových dlhopisov. Priniesol mu preto analýzu Babišových obchodných aktivít a aj analýzu odpovede, ktorú Babiš zaslal predsedovi snemovne Janovi Hamáčkovi (ČSSD), kde vysvetľoval podozrenia z daňového podvodu.

Sobotka načrtol prezidentovi aj postup, akým sa teraz chce sociálna demokracia uberať. Vláda podľa neho môže pokračovať ďalej, avšak bez Babiša. Stretnutie Sobotku so Zemanom na Pražskom hrade sa však zmenilo na frašku, napísal portál Novinky.cz. Niektorí politici to dokonca označili za "nedôstojnú komédiu" (predseda TOP 09 Miroslav Kalousek) či "politické dno" (predseda ODS Petr Fiala).

Prijatie na Hrade ma prekvapilo, povedal Sobotka

Sobotka povedal, že ho dnešné prijatie na Hrade prekvapilo. Obaja ústavní činitelia sa pred novinármi dostali do slovnej potýčky. Zeman odišiel zo sály, vyzdobenej na prijatie Sobotkovej demisie, ešte počas Sobotkovho príhovoru. Premiér však pritom neprišiel podať demisiu, ale očakával iba spoločné konzultácie a spoločný fototermín. Toto očakávali aj desiatky prítomných novinárov.

Zeman však pred odchodom zo sály vyhlásil, že pracovníci Úradu vlády Hrad informovali, že premiér prinesie demisiu. Prezident dodal, že plánu sa bude držať a poďakoval Sobotkovi za jeho prácu. Uviedol ešte, že obrad odovzdávania demisie sa nebude opakovať. Sobotka sa na tlačovej konferencii už nechcel k Zemanovmu prijatiu vracať. Podľa neho je zbytočné udalosť komentovať, lebo by to odvádzalo pozornosť od podstaty veci - teda od ministra financií, ktorý je zaťažený vážnymi problémami a škandálmi.

Zeman šokuje: Jediný, kdo by mal vládu opustiť, je Sobotka

Český prezident Miloš Zeman dnes vyhlásil, že súčasný koaličný kabinet by mal dovládnuť do októbrových snemovných volieb a jediný, kto by z neho mal odísť, je premiér a predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. V čele staronového kabinetu by podľa neho mal stať znovu politik ČSSD. V tej súvislosti spomenul podpredsedu ČSSD - ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka a ministra vnútra Milana Chovanca.

Naznačil pritom, že reálnu šancu získať pre svoj tím dôveru Poslaneckej snemovne má skôr šéf českej diplomacie. Nevylúčil ale ani to, že by premiérom mohol vymenovať aj predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, ak by sociálni demokrati jeho ponuku odmietli. Povedal to dnes v rozhovore pre TV Barrandov.

Viac o téme: Bohuslav SobotkaMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu