Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Erdogan hrozí zhoršením vzťahov s úniou: Európu nazval fašistickou a krutou!

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Basin Bulbul/Presidential Press Service, Pool Photo via AP)

ANKARA/BERLÍN - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes oznámil, že prehodnotí vzťahy svojej krajiny s Európskou úniou po aprílovom tureckom referende o posilnenie právomocí hlavy štátu.

Súčasná Európa je podľa jeho slov "fašistická a krutá" ako v období pred druhou svetovou vojnou, uviedla agentúra Reuters. Podpredseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Volker Bouffier dnes vyhlásil, že Erdogan už nie je v Nemecku vítaný. Erdogan vyhlásil, že Turecko sa už nemôže nechať vydierať hrozbou prerušenia prístupových rozhovorov s EÚ a migračnej dohodoy, v ktorej sa Ankara zaviazala de facto za niekoľkomiliardovú úplatu zamedziť toku prisťahovalcov z Ázie do Európy. "Toto obdobie skončilo," upozornil turecký prezident.
 
Povedal, že bude o vzťahoch s EÚ rokovať po referende plánovaného na 16. apríla, a naznačil, že od tohto hlasovania čaká prijatie ústavných zmien smerujúcich k posilneniu jeho prezidentských právomocí. Podľa Erdogana po hlasovaní vznikne "veľmi rozdielne Turecko". Najvyšší turecký predstaviteľ tiež vyzval predstaviteľov EÚ, aby sa starali o seba a nemiešali sa do toho, že v Turecku stále platí výnimočný stav.
 
Ten bol zavedený po pokuse o prevrat z vlaňajšieho júla. Nasledovali čistky na všetkých úrovniach štátnej správy a aj v súkromnom sektore, čo sa prejavilo okrem iného tvrdými zásahmi proti médiám. Desaťtisíce ľudí prišlo o prácu alebo skončili vo väzení. Tisíce Turkov od tej doby požiadalo o azyl v EÚ, a to najmä v Nemecku.
 
Erdogan a tureckí ministri tiež opakovane kritizujú v poslednej dobe hlavne Holandsko a Nemecko za to, že tieto krajiny zabránili vykonávať agitáciu na zhromaždeniach určených pre exilových Turkov, aby v referende hlasovali za zmeny. Nemecko v tejto súvislosti obvinili z nacistických praktík. Bouffier, ktorý je zároveň predsedom vlády spolkovej krajiny Hesensko, dnes vyhlásil, že "už toho bolo dosť".
 
"Pán Erdogan a jeho vláda nie sú v krajine vítaní, a tak sa tomu teraz musí rozumieť," povedal Bouffier v rádiu DLF. Nemecké médiá informovali, že Erdogan plánuje ešte v marci Nemecko navštíviť, aby apeloval na zhruba 1,4 milióna tamojších tureckých imigrantov, ktorí môžu voliť, aby ústavné zmeny v referende podporili. Podľa Bouffiera by takáto návšteva vyvolala vážne bezpečnostné riziká. "Niekto, kto nás uráža týmto spôsobom, nemôže očakávať, že budeme zhromažďovať tisíce policajtov, aby ho chránili," povedal.
Viac o téme: EurópaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu