Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Erdogan to už poriadne prehnal, otvorené vyhrážky Európanom: Nikde nebudete v bezpečí

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA - Európania sa nebudú môcť nikde vo svete bezpečne pohybovať po uliciach, ak Európa nezmení svoj postoj, povedal dnes podľa agentúry Reuters turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Európu vyzval, aby dodržiavala ľudské práva a demokraciu.

Erdogan a tureckí ministri v poslednej dobe opakovane kritizujú hlavne Holandsko a Nemecko za to, že tieto krajiny zabránili tureckej vládnej agitáciu na zhromaždeniach pre exilových Turkov. Kampaň mala presvedčiť Turkov, aby v aprílovom referende hlasovali za posilnenie právomocí hlavy štátu.

V utorok Erdogan vyhlásil, že súčasná Európa je podľa neho fašistická a krutá ako v období pred druhou svetovou vojnou. "Ak Európa bude takto pokračovať, žiadny Európan nikde vo svete nebude môcť bezpečne ísť po uliciach. My, Turecko, vyzývame Európu, aby dodržiavala ľudské práva a demokraciu," povedal dnes Erdogan na akcii pre miestnych novinárov v Ankare.

Turecké provládne noviny označili Merkelovú za Adolfa Hitlera
Zobraziť galériu (3)
Turecké provládne noviny označili Merkelovú za Adolfa Hitlera  (Zdroj: Facebook)

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş dnes podľa Reuters oznámil, že tureckí vládni činitelia sa síce stále zúčastňujú na akciách pre tureckú diaspóru v Európe, ale už neagitujú.

Nacistické praktiky

Vzťahy medzi Európou a Tureckom sú posledné dni mimoriadne vyhrotené. Erdogan označil praktiky Merkelovej za nacistické. "Keď ich nazveme nacistami, cítia sa (Európania) nepríjemne. Spoločne sa zjednotia v prejavoch solidarity. Obzvlášť Merkelová," povedal pred pár dňami Erdogan v Istanbule. "Avšak práve ty zavádzaš nacistické metódy," odkázal Erdogan v turečtine Merkelovej, pričom jej tykal. "Voči komu? Voči mojim tureckým bratom - občanom Nemecka, a tiež voči bratom ministrom," dodal.
Turecký prezident Erdogan
Zobraziť galériu (3)
Turecký prezident Erdogan  (Zdroj: SITA/AP)

Problémy s Holandskom

Holandská polícia zasahovala v noci nadnes proti Turkom demonštrujúcim v Amsterdame po udalostiach zo soboty, keď Holanďania neumožnili členom tureckej vlády, aby v rámci kampane pred aprílovým referendom v Turecku vystúpili pred svojimi krajanmi.

Obyvatelia tureckého pôvodu protestovali najskôr pokojne, okolo 23.00 h sa však zhromaždilo približne 250 demonštrantov na námestí v západnej časti mesta, odkiaľ následne hlásili výtržnosti. Niektorí z prítomných ohadzovali poriadkové sily kameňmi, načo policajti proti nim zasiahli vodnými delami a obuškami. To poriadne nahnevalo Erdogana, ktorý si neodpustil tvrdé výroky na adresu Holanďanov.

Viac o téme: TureckoEurópaRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu