Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mesto vo Virginii sa zmieta v nepokojoch: Hrozivá bitka plná agresie, zasahovať museli ťažkoodenci

Nepokoje v USA Zobraziť galériu (4)
Nepokoje v USA (Zdroj: Twitter, nbcnews.com)

NEW YORK - Stovky belošských extrémistov s horiacimi fakľami sa v noci na dnes stretli so svojimi odporcami v univerzitnom areáli vo virginskom Charlottesville.

Dôvodom incidentu bol spor o vlajku s konfederačným krížom, ktorú kritici označujú za symbol rasizmu a otrokárstva. Bitku rozohnala polícia slzným plynom, uviedla agentúra Reuters. V rade južných štátov USA dodnes neutíchla diskusia o oprávnenosti vyvesovanie práporu z čias americkej občianskej vojny v rokoch 1861-1865.

Stúpenci tento prápor považujú za historický odkaz, kritici za symbol rasistickej a otrokárskej minulosti amerického Juhu. Vlna odstraňovania konfederačných symbolov začala v USA po predminulom rasovom útoku v Charlestone v Južnej Karolíne, kde strelec zabil deväť černochov.

Mesto vo Virginii sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nbcnews.com)

Vo virginskom Charlottesville sa má dnes stretnúť niekoľko tisíc stúpencov nadvlády bielej rasy na zhromaždení nazvanom Zjednoťte pravicu.
Mesto vo Virginii sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter, nbcnews.com)
Akcia má byť protestom proti odstráneniu sochy konfederačního generála Roberta Leeho z miestneho parku. Míting, ktorý sa má uskutočniť v centre mesta, radnica zakázala, ale súd jej rozhodnutie zrušil. Pred účasťou na zhromaždení varoval virgínsky guvernér Terry McAuliffe, miestne jednotky Národnej gardy sú v pohotovosti.

Mesto vo Virginii sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter, nbcnews.com)

Viac o téme: NepokojeProtestUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu