Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hurikán Matthew zásadne zmenil pobrežie USA: Poriadne si odhryzol z tamojších pláží

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Hurikán Matthew, ktorý minulý mesiac zasiahol juhovýchod Spojených štátov, si poriadne "odhryzol" z tamojších pláží. Ukazujú to fotografie, ktoré pred niekoľkými dňami zverejnila americká geologická služba USGS.

Agentúra uviedla, že hurikán odmyl a zničil 15 percent pieskových dún na pobreží štátu Florida (86 kilometrov), 30 percent na pobreží Georgie (52 kilometrov) a 42 percent na pobreží Južnej Karolíny (124 kilometrov). Letecké fotografie pobrežia pred hurikánom a po ňom ukazujú rozsiahlu eróziu. Pláže sú zúžené, rozdelené, a pieskové duny nižšie. Na niektorých miestach bol piesok zmytý do oceánu, na iných vtlačený do vnútrozemia. 

"Po malých búrkach sa pláže a duny prirodzene obnovia. Po veľkých búrkach ako hurikán Matthew sú potrebné veľké inžinierske projekty," povedala pre rozhlasovú stanicu NPR oceánografka Hilary Stockdonová. Jednou z najviac postihnutých oblastí na Floride bol okres Flagler, ktorý má takmer 30 kilometrov pláží. "Matthew v podstate 'zjedol' deväť metrov široký pás z našich pláží a vytvoril v pieskových dunách mnohé prielomy," povedal predstaviteľ okresu Craig Coffey. 

Zúžené pláže a narušené pieskové duny znamenajú, že oceán je bližšie k domom postaveným na pobreží. Prielomy v dunách sú ako korytá potokov, ktorými sa pri prílive valí voda. "Snažíme sa zistiť, ako ochrániť domy pred ďalšou hurikánovou sezónou," uviedol Coffey a dodal, že okres plánuje obnoviť pieskové duny a dúfa, že finančne mu s tým pomôže federálna vláda. 

Hurikán si odkrojil aj zo scénickej pobrežnej cesty v okrese Flagler. Opravy trvali mesiac a stáli približne tri milióny dolárov. Motoristi sa po novej ceste mohli po prvý raz previezť tento týždeň. Zmenené je aj pobrežie pri historickom meste St. Augustine na Floride. Široká pláž tam tvorila bariéru medzi oceánom a riekou. Teraz je pláž rozdelená na dve a rieku s oceánom spája nová riečka. 

Oceánograf Joseph W. Long však na webovej stránke USGS priznáva, že s kolegami očakávali ešte horší scenár. Predpokladali, že Matthew zničí 24 percent pobrežia Floridy, napokon to bolo 15 percent. Vedci ešte pracujú na detailnejšom zhodnotení dosahov hurikánu na pobrežie. Zber údajov začali koncom októbra a trvať má mesiac.

Viac o téme: USAHurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu