Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dohoda o vymedzení hraníc s Čiernou Horou je minulosťou: Vláda ju zmietla zo stola

Isa Mustafa
Isa Mustafa (Zdroj: SITA/AP)

PRIŠTINA - Kosovská vláda dnes stiahla z parlamentu kontroverznú dohodu o vymedzení hraníc so susednou Čiernou Horou. Premiér Isa Mustafa to zdôvodnil napätou vnútropolitickou situáciou, odmietol však uskutočniť v dokumente zmeny, napísali agentúry AP a APA.

Podľa kosovského denníka Zeri bola dôvodom premiérovho rozhodnutia skutočnosť, že v zákonodarnom zbore dnes nebolo prítomných 11 poslancov koaličnej strany Srpska lista. Bez nich nemá vládnuca koalícia tvorená Demokratickou ligou Kosova (LDK) a Demokratickou stranou Kosova (PDK) v 120-člennom parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu a bola by odkázaná na niektorého z 20 poslancov zastupujúcich menšiny. 

Odklad ratifikácie dohody by mohol mať dopad na snahy Kosova o bezvízový styk s Európskou úniou. Vláda tvrdí, že je to jediná zostávajúca podmienka zo strany EÚ. Proti dohode sú tri najväčšie opozičné strany Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie pre budúcnosť Kosova (AAK) a Iniciatíva pre Kosovo (NISMA). Najmä poslanci ultranacionalistického Sebaurčenia narúšajú plenárne zasadania vypúšťaním slzotvorného plynu či hádzaním fliaš s vodou.

Dohoda, podpísaná vlani vo Viedni, vytyčuje priebeh hraničnej čiary pozdĺž bývalých administratívnych hraníc, ako boli definované v ústave bývalej Juhoslávie z roku 1974. Zo 79 kilometrov je spochybňovaný len asi 900-metrový úsek v kaňone Rugova, kde sa nachádzajú lúky vlastnené kosovskými Albáncami. Dohoda ich teraz oficiálne prisudzuje Čiernej Hore. Podľa opozície ide o približne 8200 hektárov pôdy, ktoré pripadnú susednému štátu. 

Viac o téme: HraniceČierna HoraIsa Mustafa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu