Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tu sa s politikmi nepaprú: Poslanci zbavili imunity šéfa parlamentu, podozrivého z korupcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BAGDAD - Irackí poslanci zbavili dnes imunity predsedu parlamentu Sálima Džaburího, aby umožnili vyšetrovanie jeho účasti v rozsiahlom korupčnom škandále. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej parlament odsúhlasil trestné stíhanie aj v prípade ďalších dvoch poslancov.

Sunnitský politik Džaburí sám požiadal parlament, aby mu odobral imunitu, aby sa mohol očistiť od vznesených obvinení. Škandál odštartoval iracký minister obrany Chálid Ubajdí, ktorý minulý týždeň obvinil z korupčných praktík predsedu parlamentu Džaburího, ako aj štyroch súčasných a jedného bývalého poslanca. 

Podľa Ubajdího sa ho pokúšali vydierať, aby tak nelegálne získali kontrakty na dodávky zbraní, áut a potravín pre irackú armádu. Činiteľom zapleteným v škandále úrady dočasne zakázali cestovať do zahraničia.  

Predsedu parlamentu zbavil súd obvinení z korupcie

Súd v Bagdade zbavil dnes predsedu irackého parlamentu Sálima Džaburího obvinení z korupcie, pre ktoré mu len niekoľko hodín predtým poslanci odobrali imunitu. S odvolaním sa na hovorcu súdu o tom informovali agentúry DPA a AP.

Príslušná súdna rada dospela k záveru, že dôkazy voči Džaburímu sú nedostatočné. Vyšetrovanie jeho osoby preto uzavrela a obvinenia voči nemu odvolala, dodal hovorca. O ďalších piatich obvinených sa v oznámení nezmienil, nebolo tak bezprostredne jasné, či budú čeliť stíhaniu aj naďalej.

Viac o téme: KorupciaIrakSálim Džaburí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu