Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nitrianska univerzita čelí škandálu: Vyšetrovateľ NAKA obvinil zamestnancov z korupcie

Slovenská poľnohospodárska univerzita
Slovenská poľnohospodárska univerzita (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

NITRA – Polícia vyšetruje korupčnú kauzu na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre. Informáciu ako prvý priniesol denník SME. Podľa neoficiálnych informácií by sa korupčná činnosť mala týkať Technickej fakulty SPU.

Polícia sa k prípadu nechce vyjadrovať. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová však potvrdila, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil deväť osôb z korupčnej trestnej činnosti, z ktorých tri osoby pôsobili na univerzite. „Bližšie informácie vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie zatiaľ nebudeme poskytovať,“ uviedla Baloghová. Ako doplnila, obvinenie bolo vznesené 13. júla. 

Kauzu nechce komentovať ani univerzita. Na jej oficiálnej webovej stránke však dnes bolo zverejnené vyhlásenie, v ktorom sa vedenie SPU a vedenie Technickej fakulty SPU dištancuje od akýchkoľvek aktivít jednotlivých zamestnancov, ktorých výsledkom je poškodenie dobrého mena univerzity a fakulty. „V súvislosti s medializovaným obvinením troch zamestnancov SPU v Nitre je vedenie univerzity súčinné s orgánmi činnými v trestnom konaní a v prípade preukázania viny budú prijaté príslušné opatrenia a vyvodené dôsledky aj v oblasti pracovnoprávnych vzťahov,“ konštatuje sa vo vyhlásení.

Ako uviedla hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová, k dnešnému dňu SPU rozviazala pracovný pomer s jedným z obvinených zamestnancov dohodou bez uvedenia dôvodu na základe žiadosti zamestnanca. „S druhým z obvinených zamestnancov SPU rozviazala pracovný pomer z funkcie prodekana Technickej fakulty dohodou bez uvedenia dôvodu, so súhlasom Akademického senátu Technickej fakulty SPU,“ doplnila Chosraviová.

Univerzita v súvislosti s kauzou pripravuje viaceré opatrenia, ktoré by mali podobným prípadom v budúcnosti zamedziť. Ešte vlani SPU prijala a na svojej webovej stránke zverejnila vnútornú smernicu zameranú na predchádzanie a odhaľovanie protispoločenskej činnosti, najmä korupčného správania. „SPU v Nitre prijme a zverejní na webovom sídle univerzity Etický kódex zamestnancov, ktorého obsahom je aj zodpovednosť za protispoločenské konanie a ochrana dobrého mena univerzity. Na začiatku akademického roka jednotlivé fakulty univerzity zvolajú zasadnutie akademickej obce, na ktorom upozornia na dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov a vnútorných predpisov univerzity, týkajúcich sa protispoločenskej činnosti,“ uviedlo vedenie SPU.

Viac o téme: KorupciaNitraNAKASlovenská poľnohospodárska univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu